Hlavní obsah

Doplňky pro léčbu artrózy prý nemají žádný účinek

Novinky, Bohumila Kunertová

Artróza je nejčastější chorobou kloubů. V pokročilém věku postihuje téměř každého. V nabídce mnoha farmaceutických firem je nespočet přípravků, které mohou částečně pomoci od bolestí při této nemoci. Jak ale vědci zjistili, dvě nejdůležitější látky, které tyto přípravky většinou obsahují, nepomáhají.

Foto: Profimedia.cz

Osteoporóza dlouho nepůsobí žádné potíže. Prvním projevem tak může být až vážná zlomenina.

Článek

Na trhu je v dnešní době nejen v České republice mnoho volně dostupných přípravků, které mohou užívat jak lidé, u kterých se již osteoporóza projevila, tak i ostatní jako včasnou prevenci. Téměř veškeré tyto prostředky obsahují dvě zásadní složky - chondroitin a glukosamin - které jsou považovány za důležité při boji s osteoporózou. Podle posledních zjištění švýcarských vědců ale tyto složky neprokázaly žádný příznivý vliv při léčbě osteoartózy kyčelního či kolenního kloubu, uvedl server BBC.

Jak ale vědci dodávají, nemají tyto přípravky ani žádný negativní vliv při užívání, proto s nimi lidé mohou pokračovat. Bylo totiž prokázáno, že i při placebo efektu se mnohým uživatelům ulevilo už jen tím, že se cítili psychicky mnohem lépe, když brali nějaké doplňky.

Jako podklady pro své tvrzení použili vědci výsledky testů u 3800 pacientů, kdy jim podávali přípravky obsahující buď každou složku zvlášť (jen chondroitin nebo jen glukosamin) nebo obě společně.

Zjištění pak porovnávali s výsledky u lidí, kteří dostávali obyčejné placebo. "Ve srovnání s placebem nevykázalo užívání glukosaminu, chondroitinu či jejich kombinace žádné zmírnění bolestivosti kloubů," uvedl vedoucí výzkumu profesor Peter Juni. Je proto přesvědčen, že by zdravotní pojišťovny neměly financovat případnou léčbu těmito prostředky.

Přírodní chemické látky

Glukosamin a chondroitin - přírodní chemické látky - jsou hlavními složkami kloubních chrupavek, které zjednodušeně fungují jako tlumič, který brání tření kostí o sebe. Určité množství těchto látek si tělo vytvoří samo, ve formě doplňků jsou pak podávány právě kvůli zmírnění bolestivosti při nemoci a pro lepší funkci chrupavky.

Někteří odborníci nejsou ale výsledky švýcarských kolegů až tak zaskočeni. Mnozí tvrdí, že při správné a důsledné životosprávě tyto doplňky nejsou vůbec potřeba.

Reklama

Související témata:

Související články

Osteoporóza aneb tichý zloděj kostí

Osteoporóza je jednou z nejvýznamnějších civilizačních chorob. Jedná se o onemocnění kostí charakteristické takzvaným řídnutím. Snižuje se kostní hmota, kosti...

Výběr článků

Načítám