Hlavní obsah

Do dvou let přijde na trh antikoncepce nové generace

Novinky, DaS

Na podzim loňského roku začalo testování nové revoluční antikoncepce - poševního gelu - zaměřené nejen proti početí, ale zejména jako ochrannému prostředku proti viru HIV. Po půl roce testování byly uveřejněny první výsledky studie, které jsou velmi pozitivní, a prokazují jak účinnost této antikoncepce, tak spokojenost lidí s ochranou.

Článek

Poševní gel by měl být především velmi účinnou prevencí proti viru HIV a dalším infekčním chorobám. Gel se skládá ze tří mikrobicidních přípravků. Každý z přípravků brání v jiné fázi přichycení viru HIV k tělním buňkám a jeho průniku do těchto buněk. Nemají tedy za úkol virus zničit, jenom mu zabraňují vstup.

Přestože tyto přípravky účinné proti viru HIV byly velmi úspěšné při testování na zvířatech, u testování na lidech je nutné ještě provést třetí - poslední fázi testování. Jelikož první dvě fáze testů proběhly velmi dobře, lékaří věří, že se tato antikoncepce do dvou let objeví na trhu.

Prozatím lze ale potvrdit, že gel je bezpečný a účinný proti otěhotnění, a to zejména tehdy, když je správně používán. Gel testovalo 200 heterosexuálních párů. U těch párů, co gel používali přesně podle návodu, se riziko otěhotnění minimalizovalo na 3,9 %. Ti, kteří se dopouštěli chyb při aplikaci, se riziko otěhotnění zvýšilo na 13,9 %.

Tři čtvrtiny žen neměly po gelu žádné vedlejší reakce. U 28,5% žen došlo během půlročního používání gelu nejméně k jedné reakci na gel. Většinou se jednalo o zánět pochvy a močových cest či o místní reakci. Většina těchto vedlejších reakcí byla však mírná. 82% žen a 84% mužů bylo s užíváním gelu spokojeno a až 78 % žen i mužů by tento gel doporučili svým přátelům.

Reklama

Související články

Změnit cyklus je snadné a bezproblémové

Jakmile se na obzoru objeví dovolená, začnou ženy řešit problém, jaký termín si vybrat, aby jim ji nezkazila menstruace. Mnoho z nich, hlavně pokud chtějí...

Antikoncepce jako záchrana

Každému se může stát, že i když je ve své podstatě věrný a uvážlivý, někdy ho převálcuje sex. A to bez ohledu na stáří. Důsledky nejčastěji dopadnou na mladé...

Výběr článků

Načítám