Hlavní obsah

Do deseti očních klinik v Praze jezdí celé Česko

Právo, Stáňa Seďová

V hlavním městě pečuje o oči lidí pět státních klinik a pět soukromých. Některé mají i pobočky na Moravě, ale většina lidí se sjíždí na zákroky do Prahy. Ve srovnání se světovými klinikami jsme podle odborníků v oční péči lepší průměr.

Foto: Profimedia.cz

V oční péči představujeme lepší průměr

Článek

V rámci dne otevřených dveří v Očním Centru Praha deník Právo vyzpovídal oftalmologa Pavla Kuchyňku, který je garantem centra a od roku 1991 je také přednostou Oční kliniky Fakultní nemocnice Královské Vinohrady.

„Nejčastěji k nám lidé chodí na refrakční zákroky a operace šedého zákalu. Operativní zákroky, kterými léčíme dalekozrakost a krátkozrakost, se provádějí na povrchu oka. Tyto vady se operují ambulantně, pacient přijde jen druhý den na kontrolu. Ale už další den po zákroku může do práce,“ popisuje Kuchyňka.

Tyto operace jsou u nás až o polovinu levnější než v cizině. V průměru za jedno oko klient oční kliniky zaplatí 17 900 korun, ale při speciálních akcích si může spravit funkci obou očí i za 24 000 korun.

Operace šedého zákalu je už náročnějším zákrokem, který ovšem hradí pojišťovna. „To je typický problém starších lidí. Ve věku nad 75 let jím trpí až 70 procent lidí. Většinou si všimnou toho, že hůře vidí přes mlhu nebo přes záclonu. Při tomto zákroku se čočka rozdrtí, odsaje ultrazvukem a nahradí se umělou,“ vysvětluje oftalmolog. I tento zákrok se sice provádí ambulantně, ale rekonvalescence trvá až týden a na každém oku se musí provádět zvlášť, takže z pracovního procesu člověka tento zásah vytrhne minimálně na 14 dnů.

Rizika těchto operací hodnotí odborníci v Očním centru na pět procent, většinou pak člověk vidí stejně špatně, jako předtím. To, že by pacient přišel při takových zákrocích úplně o zrak, se podle jejich výsledků stává pouze u jednoho promile pacientů.

Foto: Stáňa Seďová , Právo

Důkladné vyšetření před operativním zákrokem trvá hodinu a může se i opakovat.

V porovnání s péčí směrem na západ si podle českých očních lékařů stojíme dobře. „Já bych péči u nás ve srovnání se špičkovými pracovišti v západní Evropě a USA označil za lepší průměr. V Česku se nejčastěji určitě jezdí do Prahy. Dříve ani nebyla jiná možnost, dnes už mají i pražské kliniky pobočky na Moravě. V hlavním městě je pět státních klinik ve fakultních nemocnicích a pak je tu ještě pět soukromých klinik,“ hodnotí pestrou nabídku oční péče v hlavním městě Kuchyňka.

Novinkou, která poslední dobou rozzářila oči pacientům po operaci šedého zákalu, jsou multifokální nitrooční čočky.

„Z toho jsou pacienti až překvapeni, jak to funguje. Normálně po operaci šedého zákalu potřebovali vždycky brýle, ale díky těmto čočkám je nemusí mít vůbec. Jediným úskalím je, že tento zákrok už nehradí pojišťovna. Jedna čočka klienta stojí 20 tisíc korun,“ doplňuje přednosta oční kliniky.

Odborníci z Očního Centra Praha za své desetileté fungování už odoperovali 30 000 pacientů s šedým zákalem. Laserových operací provádějí méně, zhruba 50 měsíčně. U těchto zákroků je podle ředitele centra Pavla Mauna důležité vyšetření.

„Takové vyšetření trvá hodinu a může se i opakovat. Jde o to, abychom mohli skutečně dát doživotní záruku. Nebo se zjistí, že i bez zákroku takový pacient odloží brýle například za 10 let úplně a je na něm, zda i tak bude chtít podstoupit operaci.

Problematické také bývá, když má někdo hodně dioptrií, zraková vada je nestabilní nebo oční vada souvisí s celkovým onemocněním. V takových případech někdy dokážeme snížit dioptrie například z devíti na čtyři, ale někdy se prostě nedá nic dělat,“ řekl Právu Maun.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám