Hlavní obsah

Dlouhonohé ženy mají zdravější játra než ostatní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRISTOL

Pro milovníky dlouhonohých dívek a žen mají odborníci z Bristolu dobrou zprávu. Jsou to skvělé partie z hlediska zdraví, poněvadž jim v životě jen s malou pravděpodobností selžou játra. Majitelky dlouhých dolních končetin totiž podle rozsáhlé studie mají skutečně největší orgán lidského těla zdravější ve srovnání s ostatními.

Článek

Do studie expertů z Bristol University bylo zařazeno 4 300 žen ve věku mezi 60 a 79 roky, které pocházely ze 43 oblastí Velké Británie. Majitelky krátkých nohou pak byly častěji postiženy chorobou jater ve srovnání s těmi dlouhonohými. „Ženy s kratšíma nohama měly v játrech větší množství čtyř klíčových enzymů, které jsou indikátory  zdravotního stavu orgánu,“ tvrdí autorka Abigail Fraserová.

Přibývá důkazů, podle nichž délka nohou a zdraví úzce souvisejí. Vysvětlujeme si výsledky tím, že v dětství ovlivňuje dobrá výživa nejen růst nohou, ale také vývoj jater a následně hladinu jaterních hormonů v dospělosti a nebo náchylnost k poškození jater. Vyšší vzrůst může zvyšovat velikost jater, což může snížit hladinu enzymů, takže je zajištěna schopnost jater vyrovnat se s působením chemikálií mnohem účinněji. Je to velmi zajímavá studie a my budeme velmi pečlivě sledovat další výzkumy, které s těmito prvními výsledky budou souviset,“ uvedli autoři.

Výsledky studie byly publikovány v odborném časopise Journal of Epidemiology and Community Health.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám