Hlavní obsah

Devět druhů motivace pro léčbu alkoholismu

PRAHA

Celkem devět druhů motivací může podle psychiatra z léčebny v pražských Bohnicích Karla Nešpora hrát roli v boji se závislostí na alkoholu. Každého motivuje něco jiného a podle různých druhů motivace se i k pacientům přistupuje.

Foto: Profimedia.cz

Podle psychiatra Karla Nešpora existuje celkem devět druhů motivace k léčbě alkoholismu.

Článek

Karel Nešpor vyzval 160 pacientů, aby se k nim přiřadili. Většina pacientů se označila za "vytrvalce", jejichž cílem je dlouhodobá abstinence. Často se označili také za "střízlivé realisty", kteří si uvědomují negativní důsledky pití a dospěli k závěru, že trpěli dost.

Typologie, kterou Nešpor vytvořil, popisuje převažující motivace k překonání závislosti. Využívá ji při psychoterapii k povzbuzení a posílení naděje. Jednotlivé typy spojuje psychiatr také se cviky vycházejícími z čínské tradice. 

Takzvaní vytrvalci si udržují a chrání svou abstinenci například soustavným doléčováním. Jejich podskupinou jsou pak "zachránci", kteří se stali terapeuty a aktivními členy svépomocných skupin. Pomáhají tím druhým i sobě.

Nejméně pacientů se léčí, protože jim to někdo poradil

"Střízliví realisté" jsou si vědomi důsledků závislosti, tělesných a duševních nemocí, rizika ztráty svobody a zaměstnání, osamělosti. Kvůli těmto důvodům se rozhodli pro léčbu. Hodně pacientů se prohlásilo také za takzvané soběstačné abstinenty, kteří zjistili, že jedině jako střízliví dokážou uspokojovat své tělesné, citové, duševní a duchovní potřeby.

Naopak nejméně lidí se přihlásilo ke skupině "prostých abstinentů", kteří abstinují proto, že jim to někdo poradil. Podle Nešpora se taková motivace časem promění a tito pacienti se stanou "prozíravými optimisty". Ztotožňují se s názorem, že jsou na tom jako abstinenti lépe než dřív, jsou tvořivější a produktivnější.

Přitažlivost motivačních typů pro muže a ženy léčené pro návykovou nemoc (celkem 161 lidí, z toho 119 mužů a 49 žen; každý si mohl zvolit více odpovědí)
MužiŽenyCelkem
Prostí abstinenti112
Nadšenci231740
Střízliví realisté811899
Chytří optimisté501262
Soběstační abstinenti661783
Hrdinové32840
Mystici231538
Ohleduplní abstinenti641680
Vytrvalci7723100

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám