Hlavní obsah

Devátý březen je poprvé Světovým dnem ledvin

Devátý březen je letos poprvé Světovým dnem ledvin. Odborníci očekávají, že se tak podaří zvýšit informovanost zdravotníků i laické veřejnosti o nemocech ledvin, možnostech jejich včasného zjištění, prevence a léčby.

Článek

"Poškozené ledviny má až desetina Čechů. Polovina z nich trpí chronickým onemocněním, které však často není včas diagnostikováno. Až desetkrát zvyšuje riziko úmrtí na kardiovaskulární onemocnění, zejména infarkt a mozkovou mrtvici, a pokud není včas odhaleno, může vést až k selhání ledvin, " řekl zástupce České nadace pro nemoci ledvin a přednosta Kliniky nefrologie Všeobecné fakultní nemocnice Vladimír Tesař.

Přitom zjištění chronického onemocnění ledvin je poměrně snadné. Jeho základem je stanovení hladiny kreatininu v krvi a kontrola vylučování bílkovin do moči.

České republice patří v Evropě jedno z předních míst ve statistice výskytu zhoubného nádoru ledvin. Rakovina ledvin ročně postihuje zhruba 2500 lidí. Podle onkoložky Petry Tesařové z Všeobecné fakultní nemocnice lékaři nejčastěji zjišťují rakovinu ledvin u pacientů ve věku od 55 do 65 let. Ledvinám škodí nezdravý životní styl, protože močí se vylučují zplodiny z toho, co člověk zkonzumuje. Největší nebezpečí pro ně představují léky, především léky proti bolesti.

U onemocnění ledvin je velmi důležitá dieta

Pro předcházení onemocnění ledvin lékaři především doporučují dietu a dostatečný příjem tekutin. Zdravý dospělý člověk by měl denně vypít alespoň 3 litry tekutin. Vhodné jsou tekutiny, které neobsahují rozpuštěné soli. Pozor tedy na minerálky, někdy je lepší obyčejná voda z vodovodu. Jako doplněk poslouží různé ovocné šťávy či bylinné čaje.

Tvorbu ledvinových kamenů mohou uspíšit i některé potraviny. Záleží na chemické struktuře kamenů. U oxalátových kamenů (z kyseliny šťavelové) je lépe se vyvarovat reveni, špenátu, borůvkám, červené řepě, kyselému vínu, silnému čaji, ale i čokoládě a nadměrným dávkám vitamínu C. U urátových (z kyseliny močové) jsou to hlavně vnitřnosti, mladé maso či luštěniny.

U chronického selhávání ledvin je nutné bedlivě sledovat hlavně příjem draslíku a sodíku (kuchyňské soli). Draslík je obsažen hlavně v meruňkách, citrusových plodech, banánech, zeleném hrášku či špenátu. Jeho vysoká hladina je předpokladem pro vznik nebezpečných srdečních arytmií. Denní přísun sodíku se musí přísně sledovat při vzestupu krevního tlaku a při tvorbě otoků končetin a víček. Je důležité především nesolit.

Při skutečně těžké nedostatečnosti ledvin se musí dodržovat i maximální příjem bílkovin. Obecně jsou pak vhodnější živočišné bílkoviny - maso, vaječný bílek, mléko.

Reklama

Související články

Obezita ohrožuje ledviny

Američtí odborníci z Jihozápadního lékařského střediska při Texaské univerzitě objevil přímou souvislost mezi obezitou a onemocněním ledvin. Tvrdí,...

Výběr článků

Načítám