Hlavní obsah

Deset nejtučnějších hříchů

Novinky, Dana Sokolová

Období posvícení a poutí láká k celé řadě pochoutek a to ne ledajakých, ale doslova hříšně tučných. Odolat jim je ale mnohdy nad lidské síly. Chutnají nejen výtečně, ale i tradičně. Jednotlivé chutě si obvykle ukládáme do paměti s dalšími vzpomínkami.

Foto: Profimedia.cz

Grilovaná klobása - oblíbená pouťová pochoutka.

Článek

Párky v rohlíku či grilované klobásky - lahůdky, které nejsou pouze tučné (samozřejmě existují i kaloricky lehčí varianty), ale párky, klobásky i salámy mají velmi vysoký obsah sodíku. Klasický párek v rohlíku má 280 kalorií, 15 g tuku a 1250 mg sodíku, přičemž klobása má kolem 330 kalorií, 24 tuku a 1590 mg sodíku.

Foto: Profimedia.cz

Krkovička

Grilovaná "flákota"  - co si budeme povídat, nejchutnější maso na grilu je to pěkně prorostlé. Pořádný kus krkovičky nebo T-bone steaku přitom může mít až 1 500 kalorií a 124 g tuku. Pokud nechcete, aby se vám všechen tento tuk pomalu a jistě ukládal v oblasti břicha, pak raději volte dietnější varianty jako vepřovou panenku, kuřecí maso bez kůže či libové hovězí maso.

Foto: Profimedia.cz

Jako český zázrak označují cizinci naše obložené chlebíčky.

Bramborový salát a jiné majonézové saláty - taky ujíždíte na bramborovém, pochoutkovém, vlašském, pařížském, rybím, hermelínovém či na jiném salátu s majonézou? Nebo na chlebíčcích s těmito pomazánkami? Pak vězte, že tyto saláty nejsou o mnoho zdravější než předchozí varianty dobrůtek. Půlka malého šálku bramborového salátu má 180 kalorií a 12 g tuku. Stejné množství hanáckého salátu má 150 kalorií a 8 g tuku. Chcete-li snížit kalorie, pak nahraďte majonézu jogurtem či lehkou zakysanou smetanou. Případně zkuste německou variantu bramborového salátu, kdy místo majonézy použijte malé množství oleje a octa.

Foto: Profimedia.cz

Langoše - kdo by je nemiloval. Tučné, smažené kynuté těsto v lepším případě jen s česnekem, v horším případě s tatarkou a pořádnou dávkou sýra. Kalorická hodnota této pochoutky se odráží od 500 kalorií a může dosáhnout i více jak 1000 kalorií. Dietnější varianta této pochoutky neexistuje, snad jen omezení přísad.

Smažené brambůrky a všemožné napodobeniny  - pokud jich sníte pár, nic se neděje, ale kolik z vás zůstane u několika kousků? Každých 100 gramů bramborových lupínků nebo sýrových pusinek obsahuje přibližně 2000 kalorií a 32 gramů tuku. Krabice popcornu v kině má asi 550 kalorií, 31 g tuku a 972 mg sodíku. Pokud nechcete přibrat, zapomeňte na všechny tyto dobrůtky a nahraďte je raději syrovou zeleninou a dipem.

Smažená kuřecí křidélka - stále oblíbenější pochoutka, ve skutečnosti kalorická bomba, která je na stejné úrovni jako klobása či grilovaná vepřová krkovička. Zdravější varianta je nesmažená varianta, nicméně mnohem lepší je zvolit např. grilovaná kuřecí prsa bez kůže, která mají na 100 g cca 167 kalorií a 7 g tuku. Pro srovnání např. kuřecí řízek má asi 360 kalorií a 21 g tuku.

Zeleninové saláty se slaninou či dalšími tučnými lahůdkami - zeleninové saláty mohou být velmi zdravé i chutné, ale bez tolik oblíbených smažených kuřecích nudliček, grilované slaniny, tučného sýra či krutonů. Mnohem lehčí varianty jsou s grilovaným kuřecím masem či s jiným libovým masem či s vejci a jedině s velmi lehkým dresinkem.

Míchané nápoje -  milujete-li ovocné, sladké alkoholické nápoje, pak vězte, že smetanové varianty mohou být kaloričtější než klobása. Jedna Piña Colada může mít 245 - 490 kalorií, daiquri 300 - 800 kalorií, Long Island ledový čaj 520 a více kalorií - záleží na množství cukru. Pokud vám záleží na vašem zdraví i postavě, pak upřednostněte víno či vinný střik.

Foto: archiv, Právo

Povolenou zmrzlinu už znovu nezamrazujte. Vytvoří se v ní totiž krystalky ledu, které ovlivní její strukturu, a snižují tak chuťový požitek.

Zmrzlinové  mámení - milovníci zmrzliny by si měli uvědomit, že půlka šálku zmrzliny může mít až 380 kalorií a 22 g tuku. Některé druhy např. čokoládové zmrzliny mohou mít až 720 kalorií a 28 g tuku. Nemusíte se vzdávat zcela své pochoutky, ale zkuste zmenšit porce, nebo raději volit vodové zmrzliny, sorbety či ovocné dřeně, které mívají pod 150 kalorií na porci.

Sladké, bublinkové nápoje - samozřejmě pít se musí, ale sladké, perlivé nápoje mohou být pro vaši postavu doslova pohromou. Pouhý 1 dcl sladkého nápoje, energetického nápoje, ovocné šťávy či piva může mít i 150 kalorií. Smoothies, mléčné koktejly a míchané studené kávy mohou mít ještě mnohem víc. Nepodceňujte kalorie v těchto nápojích. Už pouhý půl litr nápoje může obsahovat tolik kalorií, jako vydatný oběd.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám