Hlavní obsah

Depresí netrpí jen duše, ale celé tělo

Právo, Jana Herodková

Všichni si občas stěžujeme na to, že máme depresi. Tento výraz obvykle používáme tehdy, když se nám nedaří, jsme smutní a unavení. Někdy může být depresivní nálada reakcí na nějakou tragickou událost - vážné onemocnění, ztrátu někoho blízkého apod. Neznamená však nemoc. V takovém případě smutek a zoufalství odpovídají situaci.

Článek

Problém ale nastává, když nálada neodráží skutečnost a negativní emoce se objevují příliš často, trvají příliš dlouho anebo je jejich intenzita nepřiměřená. Pak teprve můžeme hovořit o depresi. Někteří lidé jsou k ní náchylnější, jiní jí odolávají snáze. Vědci už před časem potvrdili, že dědičnost hraje při jejím vzniku významnou roli. Nelze ovšem říci, že by za nemoc odpovídal jeden gen, může jich být řada. Geny se vzájemně ovlivňují a na vzniku onemocnění se podílí také prostředí.

Narušuje také imunitu

"Deprese se může projevovat i různými tělesnými obtížemi a bolestmi - nejčastěji hlavy a zad. Je prokázáno, že zhoršuje průběh chronických onemocnění a například významně snižuje délku přežití po infarktu myokardu. Stejně tak je dokázáno, že narušuje imunitní systém. Mnohdy lékař nemůže žádnou příčinu tělesných obtíží objevit. Teprve když vezme v úvahu depresi, zjistí, že odhalil příčinu onemocnění," uvádí MUDr. Jaroslava Laňková, praktická lékařka a odborná garantka programu Postup léčby deprese pro praktické lékaře v rámci Společnosti všeobecného lékařství ČLS JEP.

Antidepresiva spolehlivě účinkují

Deprese není v žádném případě slabost, nedostatek vůle nebo sebekázně. A není to ani známka nějaké abnormality. Mít depresi rozhodně neznamená, že je člověk blázen. Může se však cítit prázdný, bez energie, smutný a vyčítat si to. Obvykle ani nezvládá každodenní záležitosti a nesoustředí se. Nedokáže se radovat z věcí, které ho dříve těšily.

"Jestliže lékař vyloučí onemocnění těla, může být příčinou obtíží právě deprese. Pokud je diagnostikována, může se po podání antidepresivních léků pacient dočkat takřka zázračného vyléčení. Bohužel však nemocní bývají mnohdy přesvědčeni, že jejich obtíže jsou tělesné, a psychické příčiny nemoci odmítají. Hledají proto další lékaře, podrobují se náročným vyšetřením a zbytečně ztrácejí čas a oddalují účinnou léčbu. Někteří z nich své potíže léčí sami a užívají léky na odstranění úzkosti či na spaní. To jsou ale většinou léky návykové. Na rozdíl od antidepresiv neléčí depresi a nezkracují její délku.

NÁVŠTĚVU LÉKAŘE NEODKLÁDEJTE

Zatím je rozpoznávána a správně diagnostikována asi jen polovina epresí. Alarmující je zjištění, že celých čtyřicet procent sebevrahů navštívilo v předchozích čtyřech týdnech lékaře. To jsou důvody, proč se v dubnu praktičtí lékaři a psychiatři zaměřili na její odhalování.

Orientační test pomůže zjistit, zda nepotřebujete pomoc odborníka. Na otázky odpovídejte pouze ano či ne. Pokud odpovíte alespoň na jednu z nich ano, měli byste se obrátit na praktického lékaře.

**Během posledních několika týdnů mívám smutnou náladu nebo pocity neúspěchu, selhání, nebo dokonce pocit, že jsem na dně anebo zoufalý(á).

** Během posledních několika týdnů nepociťuji potěšení z věcí, které běžně rád(a) dělám.

** Během posledních několika týdnů jsem bez zjevné příčiny výrazně více unavený(á) nebo se necítím zdráv, i přesto, že u mě nebyla zjištěna žádná nemoc.

** Během posledních několika týdnů špatně spím nebo ráno nemám pocit odpočatosti.

** Dlouhodobě mě trápí různé tělesné bolesti, kterých se nemohu zbavit.

Další informace na www.deprese.cz

Deprese je jednou z nejlépe léčitelných psychických poruch. Čím dříve ji lékař objeví a léčí, tím dříve odezní. Léčba pomáhá naprosté většině pacientů. Neléčená deprese může trvat léta a postupně vést ke ztrátě výkonnosti, izolaci, výraznému zhoršení zdravotního stavu a snížení obranyschopnosti organismu," dodává dr. Laňková.

Reklama

Související témata:

Související články

S náladou si poradí i některé potraviny

Pokud nás občas trápí lehká deprese, bezdůvodný strach, případně poruchy spánku, nemusí být jediným řešením léky. Zkusme se zamyslet třeba nad tím, zda jíme...

Muži přiznávají úzkosti snadněji než ženy

Přestože rozmanité sociální fobie postihují dvakrát více žen než mužů, podělit se o ně s odborníkem umějí dříve příslušníci silnějšího pohlaví. Tvrdí...

Poporodní deprese mohou pocítit i otcové

Zejména rodičky, které si při přivádění potomka na svět užily takřka muka, upadají, jak dokládají četné lékařské studie, po jeho narození do krátkých...

Výběr článků

Načítám