Hlavní obsah

Deprese se projevují také bolestmi

– LONDÝN
Novinky, Korzo/P

Během života pocítí někdy depresi minimálně jeden z pěti lidí. Ačkoli většina pacientů s depresí trpí vysloveně bolestmi, podle výzkumů o nich jen málokdo mluví se svým lékařem.

Článek

Rozsáhlá mezinárodní studie zjistila, že 43 procent pacientů s depresí pociťuje bolesti. Nespojují si je však přímo s hlavní diagnózou a lékaři se na tyto symptomy ani neptají.

"Tělesné symptomy jsou u depresí velmi běžné a především léčitelné. Je chyba se s nimi nesvěřit lékaři," vysvětlil lékař Graham Archard, místopředseda Královské univerzity praktického lékařství.

Léčba je účinná

Výsledky průzkumu dále ukázaly, že osm z deseti pacientů s diagnózou deprese trpí únavou a téměř stejný počet jich má podle britského Spolku pro depresi potíže se spánkem.

Přesto tyto projevy sdělí svému lékaři jen dvě třetiny z nich. Proto lékaři vybízejí každého, kdo se domnívá, že trpí depresí, aby neváhal s vyhledáním pomoci. Současná dostupná léčba je velmi efektivní.

Průzkum na 644 pacientech s depresí odhalil, že postižení touto nemocí nejsou ochotni hovořit o některých potížích se svým lékařem. Například pouze 14 procent osob trpících sexuální poruchou se dokázalo lékařům svěřit.

Hlasujte v anketě pod článkem:
Trpíte depresí?

Anketa

Trpíte depresí?
Ano
89,2 %
Ne
10,8 %
Celkem hlasovalo 962 čtenářů.

Tělesné projevy deprese:

Únava

Poruchy spánku

Nechutenství, úbytek hmotnosti

Všeobecné bolesti

Poruchy sexuality, ztráta libida

Reklama

Související témata:

Související články

Depresi musíme brát vážně

Onemocnění nás může zasáhnout v jakémkoli věku. Nikdo proti němu není imunní. Dlouhou dobu se také věřilo, že děti deprese nemají a že jimi ani trpět nemohou....

S náladou si poradí i některé potraviny

Pokud nás občas trápí lehká deprese, bezdůvodný strach, případně poruchy spánku, nemusí být jediným řešením léky. Zkusme se zamyslet třeba nad tím, zda jíme...

Výběr článků

Načítám