Hlavní obsah

Demenci může zachytit i praktický lékař

Právo, Aleš Fuksa

Více než tisícovka praktických lékařů probírala na 38. konferenci Společnosti všeobecného lékařství ve Zlíně novinky, které se jich dotknou od začátku roku 2020. Zásadní změnou pro ně bude, že se od Nového roku zaměří i na výkony, které doposud spadaly pod specialisty v nemocnicích.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Včasný záchyt demence, péče o pacienty s rizikem cukrovky, testy pro rychlé odhalení plicní embolie či hluboké žilní trombózy. To jsou výkony, které budou moci nově provést praktičtí lékaři. „S rozšířením pravomocí praktických lékařů počítá reforma primární péče. Cílem je, aby praktik pomohl pacientovi s co největším množstvím problémů. Pro pacienty je to komfortnější, protože ušetří čas i peníze za dojíždění. A uleví se i specialistům, kteří budou mít více času na komplikovanější pacienty. Zároveň se zkrátí čekací lhůty na specializovaná vyšetření,“ vysvětlil předseda Společnosti všeobecného lékařství (SVL) Svatopluk Býma.

Nově se budou lékaři starat o pacienty s prediabetem, což je stav, který předchází cukrovce druhého typu. „Pokud jej včas zachytíme a s pacientem pracujeme, můžeme nástup diabetu oddálit, nebo jej dokonce úplně odvrátit,“ popsal Petr Šonka, předseda Sdružení praktických lékařů. Diabetem trpí v Česku milion lidí a číslo každoročně roste. Na léčbu této nemoci a komplikací, které s sebou nese, míří až patnáct procent nákladů českého zdravotnictví.

Zdravý životní styl pomáhá v boji proti demenci, tvrdí odborníci

Zdraví

Další novinkou, s níž se pacient v ordinaci svého praktického lékaře potká, budou například testy na odhalení hluboké žilní trombózy, plicní embolie, akutního srdečního selhání či včasný záchyt demence. S tou žije podle nejnovějších dat Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) v Česku asi 102 tisíc lidí, z toho 62 tisíc má Alzheimerovu nemoc. Skutečný počet pacientů je však podle odborníků mnohem vyšší. Na nemoc se totiž ve většině případů přichází až v pokročilé fázi, kdy už nezabírá léčba. „Pomocí jednoduchého testu je praktický lékař schopný odhalit demenci i v časném stadiu, kdy je možné nasazením správné léčby snížit rozvoj nemoci a zachovat soběstačnost pacienta po delší dobu,“ vysvětlil Býma. Vyšetření budou praktičtí lékaři provádět všem lidem starším 65 let.

Až za polovinou případů Alzheimerovy choroby může stát vir způsobující opar

Zdraví

Praktici upozorňují na to, že by zvládli mnohem více činností mnohem levněji, brzdí je ale přetrvávající omezení na předpisy léků. „Ze slíbených šedesáti léků zatím Státní ústav pro kontrolu léčiv uvolnil pro předepisování v ordinaci praktického lékaře pouhých deset procent. Zbytek stále zůstává výhradně v rukou specialistů a týká se to bohužel i léků na demenci,“ upozornil Býma.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám