Hlavní obsah

Delší dojíždění do práce škodí zdraví a podporuje tloustnutí

Stále více lidí dojíždí do zaměstnání a tráví někdy i hodiny denně v dopravních prostředcích. Nejde jen o samotný čas promrhaný dojížděním, ale také o to, že to neprospívá zdraví. Podle zprávy, kterou vypracovala britská Královská společnost veřejného zdraví (RSPH), kvůli dojíždění stoupá počet zkonzumovaných kalorií, zhoršuje se zdravotní stav i celkový pocit pohody člověka.

Foto: Vondrouš Roman, ČTK

Dojíždění do práce je pro mnohé vysoce stresující záležitost.

Článek

Dojíždění do práce je vysoce stresující záležitost, kdy se na zdraví negativně podepisují takové faktory, jako je snížená fyzická aktivita či méně času na zdravé stravování, cvičení, společenské styky nebo spánek.

Nejvíce času tráví dojížděním Londýňané, kterým průměrně trvá 79 minut, než dorazí na pracoviště. Tím předstihli všechna americká města včetně Los Angeles, Chicaga a New Yorku.

Podle RSPH při "kultuře dojíždění" dostaly přednost takové aspekty, jako jsou například náklady a dostupnost, a dopad na zdraví veřejnosti byl odsunut stranou.

Údaje o délce dojíždění do práce byly získány ze statistického úřadu a také z průzkumu mezi 1500 dojíždějícími. V něm se činitelé RSPH pídili po příčinách, proč jsou dojíždějící lidé méně zdraví než ti, kteří dojíždět nemusejí.

Větší stres a méně času na odpočinek

Více než polovina dotázaných cítí v důsledku dojíždění do práce stres, 44 procent z nich uvedlo, že kvůli času promarněnému dojížděním mohou trávit méně času s rodinou a přáteli, a 41 procent připustilo méně tělesné aktivity.

Zhruba třetina potvrdila, že méně spí, a nedostatek odpočinku vynahrazuje jídlem s vyšším podílem nezdravé stravy.

Mezi kroky, které by tuto situaci mohly změnit nebo alespoň trochu vylepšit, patří podle 60 % všech dotazovaných například flexibilní pracovní doba.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám