Hlavní obsah

Dejte si občas nohy na stůl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Většina zaměstnání v současnosti je sedavé povahy, při mnohých dlouho stojíme, při jiných jsme omezeni v pohybu při neustálém cestování různými dopravními prostředky. Nemluvě o tom, že se většinou i nezdravě stravujeme. Všechny tyto faktory však přímo "přitahují" vznik nepříjemných onemocnění našich nohou.

Článek

Existuje názor, že za vznik žilních onemocnění nohou může fakt, že se kdysi dávno pračlověk z pozice na všech čtyřech postavil do vzpřímené polohy. Od této chvíle naše nohy musí nést celou naši váhu. A ta často bývá nemalá. Za nesprávnou životosprávu a málo pohybu se však nemůžeme vymlouvat na naše dávné předky. Je ovšem pravdou, že někteří lidé po svých rodičích kromě majetku zdědili i některá onemocnění, například vrozené slabé žilní stěny.

Kromě už zmíněné správné životosprávy a dostatku pohybu se jako prevence žilních onemocnění doporučuje co nejčastěji svým nohám dopřát oddych ve zvýšené poloze.

Předpokládá se, že téměř polovina dospělých obyvatel má v menší či větší míře postižený žilní systém a každý desátý trpí některým ze žilních onemocnění. Mezi nejčastější patří křečové žíly a chronická žilní nedostatečnost, která může vést k vážným komplikacím jako jsou bércové vředy či trombózy.

Když už problémy nastanou

Pokud se problémům nedokážeme vyhnout, lze vždy najít řešení, které pokaždé nejlépe určí lékař. Avšak kromě standardní léčby můžeme svým nohám pomoci i léčbou podpůrnou. Konkrétně kupříkladu přípravky systémové enzymoterapie mohou napomoci při léčbě různých cévních onemocnění. Kromě schopnosti optimalizovat průběh zánětů a redukovat otoky ovlivňují i některé vlastnosti krve, například zlepšují její průtok, omezují shlukování červených krvinek a krevních destiček a zpevňují cévní stěnu.

Systémová enzymoterapie  se uplatňuje nejen jako součást léčby akutních zánětů povrchových žil, ale pomáhá i pacientům, u kterých po opakovaných zánětech žil přetrvávají dlouhodobé potíže - zejména otoky a bolesti v dolních končetinách při zvýšené námaze.

Je důležité nezanedbávat prevenci a pečovat o své zdraví tak, aby se člověk mohl kdykoliv "postavit na vlastní nohy" a "sedět s nohama na stole" spíše kvůli ležérnímu pohodlí, než z důvodu odkrvení bolavých končetin.

Reklama

Související témata:

Související články

Hlídejte si své nohy

O nohy se nestaráme moc dobře. Usvědčují nás z toho statistiky a časté deformace nohou. Třeba ta, při níž se palec stočí k ostatním prstům a na straně kloubu...

Tvrdou kůži na nohou okoušou rybičky

Chcete-li mít nožky jako novorozeňátko, seznamte se s posledním výkřikem pedikúry: hejnem vyhladovělých maličkých rybiček. Není to žádný žert, ale prověřená...

Výběr článků

Načítám