Hlavní obsah

Cukrovka způsobuje i sexuální problémy, zejména u mužů

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cukrovka omezuje lidi v jídle, může ale způsobovat i řadu dalších nepříjemností včetně ztráty potěšení ze sexu, případně problémy s reprodukcí. O těchto věcech se ale příliš nemluví.

Foto: Profimedia.cz

Problémy s erekcí trápí většinu mužů s cukrovkou.

Článek

„Cukrovku vyléčit zatím neumíme. Máme dnes ale v boji s ní a s komplikacemi, které přináší, velmi účinné léky. Pro pacienta jsou ale v této nikdy nekončící bitvě nejdůležitější znalosti a správné informace,” upozorňuje autorka publikace Příručka pro chlapy diabetiky prof. MUDr. Kateřina Štechová, Ph.D., z Interní kliniky FN v pražském Motole.

O mnohých problémech, které s sebou nemoc přináší, se ale příliš ve společnosti nemluví. I samotní nemocní s tím mají problém, jelikož se jedná o velmi intimní záležitost. Mezi takové problémy se řadí i mužské sexuální dysfunkce.

„O závažných a současně intimních věcech se obáváme diskutovat, bojíme se zeptat. Zeptat se, jak se vlastně ty osobní, soukromé záležitosti mají. Jak pak to, o čem se ostýcháme jenom uvažovat, vlastně máme probrat se svými blízkými, s přáteli nebo se svým lékařem,“ popisuje postoj mnohých pacientů přední český diabetolog prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA.

Jakmile se na poli sexuální dysfunkce objeví problém, muži jsou podle sexuologa MUDr. Zlatka Pastora zmatení a vůbec nevědí, na koho se s tímto problémem obrátit. I to je jeden z důvodů, proč vznikla samotná publikace Příručka pro chlapy diabetiky, která mužům vtipně a přitom srozumitelně vysvětluje, co se s jejich tělem děje a jak v takových případech postupovat. Muži v ní ale naleznou i další rady z pohledu sexuality i otcovství.

Poruchy erekce mohou potrápit většinu mužů s cukrovkou

Problémy s erekcí trápí až 90 % mužů s cukrovkou. Vysoká hladina cukru v krvi totiž může poškodit nervová vlákna a cévy nezbytné pro správnou funkci pohlavních orgánů.

V každém případě i zde je erektilní dysfunkce řešitelným problémem. V první řadě je důležité dodržovat pravidla při léčbě cukrovky a poruchy erekce řešit včas s odborníkem. Pokud se problém u muže objeví opakovaně, je dobré navštívit urologa či sexuologa. Řešení pak bývá účinnější, pokud se do něj zapojí oba partneři. Společné překonávání intimního problému navíc může jejich vztah posílit.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám