Hlavní obsah

Cukr a tuk společně jsou stejně návykové látky jako tvrdé drogy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lexington

Někteří lidé začínají být na jídle doslova závislí a jak potvrzují nejnovější vědecké výzkumy, nejedná se o žádný hloupý vtip. Velmi sladké a tučné dezerty jsou stejně návykové jako těžké drogy. Dokazují to změny na mozku, jež jsou typické pro uživatele kokainu.

Foto: Profimedia.cz

Potravinovou závislost nelze podceňovat.

Článek

„Stále znova a znova obnovujeme ohromný překryv mezi působením drog na mozek a působením jídla na mozek,“ tvrdí doktorka Nora Volkowová z amerického Národního institutu drogové závislosti.

Na mnoha zvířecích modelech v minulosti bylo dokázáno, že po konzumaci jednoduchých cukrů a nasycených tuků se v mozku uvolní obrovské množství dopaminu, k čemuž dochází také po požití drog. A právě touha po dopaminu a jeho masové uvolnění po požití drogy hrají klíčovou roli při vzniku závislosti.

„Po konzumaci slaniny, uzenin, polev, krémů a čokolády dochází ke změnám v mozku, které jsou podobné těm po požití kokainu či heroinu,“ tvrdí doktorka Nora Volkowová. Potravinová závislost podle ní vzniká především u osob, které si dopřávají kritické potraviny ve velkém množství a často.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám