Hlavní obsah

ČR nakoupí 2 milióny vakcín proti ptačí chřipce

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Hlavní hygienik republiky Michael Vít řekl v pátek Právu, že Česká republika nakoupí nejméně 2 milióny vakcín proti ptačí chřipce. Upozornil, že ve skutečnosti stát může nakoupit těchto vakcín ještě mnohem víc, zhruba tři a více miliónů, ale o tom ještě nebylo rozhodnuto. Při pandemii chřipky, tedy celosvětové chřipkové epidemii by vakcínou mělo být očkováno co možná nejvíce obyvatel.

Článek

"V pandemickém plánu je stanoveno nakoupit dva milióny dávek, které by byly pro pacienty s určitým vymezeným onemocněním a dále pro pracovníky, kteří zajišťují chod státu, např. zdravotníky, hasiče, energetiky a další," informoval Právo Vít.

"Do konce ledna vypíšeme výběrové řízení na dodávky vakcín. Nelze je kupovat od jedné firmy pro případ, že by se s ní něco stalo. Proto jednáme se všemi pěti možnými výrobci," řekl Vít. Stát ale zatím neplánuje nakoupit vakcíny pro všechny obyvatele země jak už to oznámila např. Británie či Francie.

Na dotaz, kdo by vakcíny zaplatil, Vít řekl, že "jestliže stát má garantovat vakcinaci, pak by to zřejmě bylo ze státních prostředků".

Virus zatím jen u ptáků

Vít upozornil, že virus ptačí chřipky se zatím vyskytl pouze u ptáků a lidí, kteří s nimi bezprostředně přicházeli do styku v prostředí s velmi nízkou hygienou. "Virus ptačí chřipky se dosud nepřenesl z člověka na člověka. To je velmi příznivé. V případě, že by se to stalo, pak by firmy začaly okamžitě vyrábět vakcíny proti tomuto virusu a stát by je v uvedeném množství koupil," řekl Vít.

Ptačí chřipka se však objevila už v Turecku, kde jí podlehli tři lidé [celá zpráva]

Strach z ptačí chřipky letos přiměl o deset procent víc obyvatel ČR, aby se dali očkovat i proti sezónní chřipce. Tato vakcína sice není účinná vůči ptačí chřipce, ale v případě, že by ptačí chřipka se skutečně přenesla na člověka, pak by průběh onemocnění byl lehčí. V ČR letos bylo očkováno 750 000 obyvatel a to je v historii nejvíc.

Také sezónní chřipky je zatím málo. Ta zpravidla postihuje obyvatele naší republiky od prosince do února. Každoročně zasáhne milión až dva milióny obyvatel.

Reklama

Výběr článků

Načítám