Hlavní obsah

Čokoláda se dá mlsat i bez tloustnutí

Právo, JAT

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na téma čokoláda bylo v posledních dvaceti letech vypracováno mnoho studií. Důvod je velmi prostý - lidstvo jako celek tloustne a kakaová sladkost obsahuje spoustu kalorií. Lákavá chuť a libé pocity, které se s ní dostavují, tak stojí v rozporu se snahou nepřibírat.

Článek

V člověku vzniká dilema, které nepůsobí dobře na psychiku. Čerstvé poznatky je řeší ve prospěch čokolády, ovšem v souvislosti s menší konzumací jiných kaloricky vydatných, avšak takzvaně prázdných potravin.

Kakao totiž obsahuje více než čtyři stovky organických sloučenin, z nichž značná část kladně ovlivňuje jak zdraví fyzické, tak psychické. A právě druhý aspekt vysvětluje, proč čokoládu milují hlavně ženy, kterým se připisuje větší nervová labilita než mužům. Nejintenzívněji po ní touží před menstruačním cyklem.

Někteří odpůrci čokolády tvrdí, že je návyková. Zastánci naopak dokazují, že i když se v jejím složení najdou některé euforizující látky, není to v takovém množství, aby na ně mohla vzniknout závislost.

Víme, že kakao má určité biochemické vlastnosti, působící na tvorbu serotoninu, endorfinu a fenylethylaminu, které ovlivňují náladu. Když je jich v organismu málo, pociťujeme větší pesimismus a naopak. Prospěšnost jí tedy nelze upřít, ale...

Jako náhradní řešení se nabízí větší využívání odtučněného kakaového prášku. Místo tabulky čokolády raději sáhneme po šálku kakaového nápoje s vhodným sladidlem.

Reklama

Související témata:

Související články

Čokoláda prospívá těhotným ženám i dětem

Finští vědci objevili, že konzumace čokolády prospívá těhotným ženám i jejich ratolestem. Pochoutka totiž ovlivňuje lidskou psychiku a blahodárně působí také...

Rusko zachvátila čokoláda omlazující pleť

Doby, kdy se krásky koupaly v šampaňském, aby jejich pleť zůstala hebká a svěží, jsou zřejmě v nenávratnu. Módním hitem, alespoň mezi klientkami moskevských...

Výběr článků

Načítám