Hlavní obsah

Co nevíte o migréně

Novinky, bok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S nějakou formou migrény se během života setkal snad každý člověk. Tato skutečnost, která je často spojovaná i s hektickým stylem života, je již dlouhou dobu známá. I přesto ale stále existují více či méně závažné informace o tomto zdravotním problému, o kterých mnozí lidé nevědí.

Foto: Profimedia.cz

Příčin a spouštěčů migrény může být mnoho.

Článek

Stres, nedostatečný pitný režim, málo spánku, vystavení nadměrnému hluku z okolí – to je jen nepatrný výčet situací, které mohou být příčinou migrén. V souvislosti s těmito nepříjemnými stavy ale existují i další poznatky, o kterých je dobré vědět. Jejich přehled přinesl server Health.

Migrény a sebevraždy 

Zvýšené riziko sebevraždy bylo již dříve prokázáno především u lidí, kteří trpí často depresemi. Podobný vztah, i když ne tak závažný, byl v několika studiích prokázán i u opakovaných výskytů migrén.

„Zatím není zcela jasné, proč tomu tak je, ale deprese i migrény spolu sdílejí stejné biologické stavy, mají tedy i podobný vliv na riziko sebevražd,” uvedla pro Health psycholožka Dawn Buseová z Medical Center v New Yorku. Častější výskyt migrén proto není radno podceňovat a je vhodné se svěřit do rukou odborníka.

Léky a migréna

Pro potlačení příznaků migrény bývají prvním krokem různé léky. Ne v každém případě to ale může pomoci, ba naopak. Časté nebo nadměrné užití takových léčiv může mít za následek naopak zhoršení stavu. Podobné účinky mohou vyvolat i kombinace různých léků na migrénu.

Bouřky a migréna

Podle některých studií existuje i spojitost mezi výskytem bouřek (respektive blesků) a migrénami. Podle odborníků mohou být na vině změny barometrického tlaku a vlhkosti.

Migréna a další nemoci 

Častější projevy migrény mohou být také spojovány s některým závažnějším onemocněním (vyšší riziko výskytu mrtvice a dalších kardiovaskulárních příhod). Největší problémy mohou nastat u žen starších 35 let, a to o to více, pokud jsou jejich migrény provázeny tzv. aurou a pokud se navíc jedná o kuřačky.

Migréna a sex

„Bolí mě hlava”, bývá někdy častá výmluva, jak se vyhnout sexu. Mnozí na to téma dodávají, že sex je přeci nejlepší věcí, která dokáže migrénu a bolest hlavy zahnat.

Možná, ale nadměrná sexuální aktivita také dokáže migrénu vyvolat. Takový stav je častěji viditelný u mužů mladých a ve středních letech, s přibývajícím věkem výskyt klesá.

Reklama

Související témata:

Související články

Nejčastější příčiny bolestí hlavy

Zase ten známý nepříjemný tlak v hlavě, bolest, která vystřeluje do spánků, pocit, jako by vás někdo bouchal do hlavy kladivem. Ano, opět vás bolí hlava....

Výběr článků

Načítám