Hlavní obsah

Co můžeme vyčíst z obličeje

Právo, Petr Veselý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Líbivé články o tom, jak můžete z lidské tváře diagnostikovat choroby, obvykle přehánějí a příliš zjednodušují. Tradiční čínská medicína ovšem tuto metodu používá.

Foto: Profimedia.cz

Změny na kůži v různých částech obličeje značí problémy v konkrétní oblasti těla.

Článek

Vzhled tváře, její zbarvení nebo různé útvary a změny na kůži ukazují podle MUDr. Ludmily Bendové, přední české odbornice na tradiční čínskou medicínu (TČM), na dispozice k určitým zdravotním komplikacím. Ty však vůbec nemusí propuknout. „Pro lékaře, který praktikuje TČM, mohou být pouze jedním ze signálů. Musí je ale potvrdit na základě dalších příznaků a zjištění,“ říká.

Vráska mezi obočím

Jak, to ukazují zdravotní problémy padesátileté manažerky. Začala mít potíže s kolísáním krevního tlaku. Souvisely s jejími psychickými stavy. Jakmile se rozčílila, vylétl hodně vysoko. Měla hodnoty 180 na 120 mmHg, i když užívala pět různých léků, které jí předepsala její lékařka. Normální hodnoty jsou 120 na 80 mmHg.

Navštívila proto doktorku Bendovou. Ta si při vyšetření mimo jiné všimla, že má mezi obočím hlubokou rýhu. To je jeden z možných signálů, že játra nefungují tak, jak by měla. Což potvrdila i další vyšetření. Doktorka Bendová se snažila zlepšit proudění energie na dráze jater, která může mít vztah k hypertenzi.

Manažerka k ní začala chodit na akupunkturu a užívala doporučené byliny. Také se naučila čínské cvičení čchi-kung a upravila svůj jídelníček. To jí pomohlo lépe zvládat své emoce, které zřejmě významně přispívaly k výkyvům krevního tlaku. Její potíže se v průběhu jednoho roku upravily.

Žena užívá místo pěti léků jenom jeden, a ještě v poloviční dávce. Krevní tlak se ani ve chvílích, kdy se rozčílí, nedostává přes hodnoty 140 na 90 mmHg, což je horní hranice normálu. Rok se může zdát jako dlouhá doba, ovšem zlepšení je trvalé, pokud pacient dodržuje životosprávu a pravidelně cvičí.

Tento příběh ukazuje, jaké může být reálné místo diagnostiky z obličeje. Zkušený lékař z něj dokáže vyčíst například to, že člověk nezvládá určité emoční stavy – grimasy, které je provázejí, totiž mohou vytvořit na určitých místech vrásky. Ty naznačují lékaři, kde je jeden z problémů jeho klienta. Z obličeje lze určit i konstituční typ a další informace.

Různé systémy, různé výklady

Diagnostiku z obličeje využívá čínská, japonská, tibetská i ájurvédská medicína. Představy, že si ji lze osvojit snadno, jsou naivní. Vyžadují naopak cit, postřeh a hlavně zkušenosti. Je třeba dobře rozumět tomu, co mohou znamenat různé změny na kůži. Nejde přitom jen o její vzhled a zbarvení, ale také o vyrážky, akné, komedony, tukové bulky, otoky, ekzémy a další změny.

Vysvětlivky k fotografii

1) Hranice vlasů a čela: močový měchýř nebo nervový systém

2) Čelo: tenké střevo, slinivka nebo žaludek

3) Spánky: slinivka břišní a slezina nebo žlučník

4) Nad očima a pod nimi: ledviny

5) Oblast mezi obočím: játra

6) Nos: srdce - zejména jeho špička

7) Líce: plíce

8) Oblast pod lícemi: pohlavní orgány

9) Pod nosem, žaludek

10) Rty a jejich okolí: trávicí trakt, v širším okruhu i pohlavní orgány

11) Brada: tlusté střevo nebo ledviny

Ty se mohou objevit na různých částech obličeje. Každá z nich má vztah k jinému orgánu. K jakému, v tom se různé druhy orientální medicíny mohou trochu lišit. Na obrázku výše vám nabízíme jeden z výkladů.

Reklama

Související témata:

Související články

Novinka, která pomáhá cukrovkářům zhubnout

Lékaři mají skvělou zprávu - nové léky ze skupiny gliflozinů nesnižují při cukrovce jenom hladinu krevního cukru, snižují také váhu. Nadbytečná kila totiž...

Odhalit a léčit lupus není snadné

Choroba, která může být pro okolí téměř neviditelná, ale svého „majitele” dokáže potrápit - to je lupus. Vzácné, život ohrožující a těžko odhalitelné...

Výběr článků

Načítám