Hlavní obsah

Co funguje na spálenou pokožku od sluníčka

Novinky, Dana Sokolová

Sluneční záření má celou řadu benefitů, ale i stinných stránek. Kromě pozitiv v podobě podpory tvorby vitamínu D i hormonu dobré nálady serotoninu je to i nebezpečné UV záření a jeho negativní působení na pokožku. K velkým problémům přitom stačí velmi málo. A nejedná se jen o spálenou pokožku, ale i mnohem závažnější problém v podobě zhoubného nádoru melanomu.

Foto: Profimedia.cz

Spálená pokožka může velmi bolet, hrozí ale i další potíže.

Článek

Spálení pokožky je naprosto přirozenou reakcí nechráněné kůže na působení UVB složky slunečního záření. Jelikož se jedná o poměrně bolestivou záležitost, poradíme vám, jak dosáhnout okamžité úlevy a také co nejrychlejší regenerace poškozené pokožky.

Nejprve je zapotřebí rozlišit, o jakou formu spálenin se jedná:

  • Mírné spáleniny se vyznačují růžovou až zčervenalou pokožkou, která je horká, bolestivá a svědí.
  • U středně těžkých spálenin dochází k zarudnutí pleti, na které se utvoří puchýřky, které praskají. Spálená kůže se později sloupe.
  • Nejtěžší spáleniny se vyznačují tmavočervenou až purpurovou barvou kůže, na které se mohou tvořit puchýřky. Tento stav je doprovázen nevolností, bolestí hlavy, zimnicí, horečkou a závratěmi.

Lehčí stavy dokážete zvládnout sami. První pomocí u lehčích forem je přiložení studeného obkladu a celková hydratace organismu. Osvědčené jsou i obklady z odvaru ze silného zeleného a černého čaje či borové vody.

„Vyzkoušejte osvědčený recept jižanských zemí – bílý jogurt bohatý na probiotika. Nejenže chladí, ale posiluje i lokální imunitu kůže a urychluje hojení. Na spáleniny pomáhají i obklady z mléka či potření postiženého místa tvarohem,“ doporučuje dermatoložka doc. MUDr. Monika Arenbergerová, Ph.D.

Obklady z tvarohu, bílého jogurtu, kefíru či syrovátky lze přiložit na 15 minut a následně setřít. Kyselina mléčná pomáhá zklidnit zarudnutí pokožky a ulevuje od bolesti. Někdy je zapotřebí obklad několikrát za sebou opakovat. Výborná je i vlažná koupel s příměsí podmáslí nebo jogurtu, případně s hrstkou ovesných vloček.

Od zarudlé pokožky může ulevit i okurka či nakrájená rajská jablíčka. Pomoci ale může i gel z aloe vera či kokosový olej. Někomu dělají dobře i obklady z jahodové šťávy či dřeně. Doporučit lze i obklady z hypermanganu či koupel s rozpuštěnou jedlou sodou.

Pomocníci z lékárny

Jako skvělá první pomoc může zafungovat i termální voda, jež dokáže pokožku hydratovat i do hlubších vrstev. Osvědčené jsou i nejrůznější spreje či gely s panthenolem či další SOS přípravky se speciálními komplexy, které dokážou zklidnit zarudlou pokožku, hydratovat a přinést jí okamžitou úlevu.

„Pokud máte těžké spáleniny, neměli byste hazardovat se zdravím a raději okamžitě vyhledat pomoc lékaře. V těchto případech budou zapotřebí k léčbě obvykle krémy nebo mléka s obsahem kortikosteroidů, celkově vedou k úlevě léky s antipyretickým a protizánětlivým účinkem,” upozorňuje MUDr. Naděžda Vojáčková z pražského Laserového centra Anděl.

Foto: archív firem

Při spálení pokožky

Hrozbu rakoviny kůže lidé stále podceňují

Pokud se zanedbá ochrana kůže během vrcholící sezóny, může to mít i tragické následky.

„Deset i dvacet let po spálení pokožky nemusí dojít k žádným projevům, pak ale může dojít k vyčerpání imunitního systému pokožky, který se snaží každé poškození buňky opravit či zničit, a začne docházet k dělení buněk a vzniku kožního nádoru,” vysvětluje primářka Darina Zelenková z pražské Nemocnice Na Bulovce.

Ani to ale nemusí být pravidlem. U někoho se může rakovina kůže objevit mnohem dříve. Což potvrzují i statistiky tohoto onemocnění. Neustále totiž roste počet nemocných mladších třiceti let, kteří onemocní zhoubným melanomem. U většiny z nich se tak nejčastěji stalo právě kvůli nedostatečné ochraně před UV zářením. Podceňovat ochranu pokožky se tedy skutečně nevyplácí.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související články

Nastal čas na kontrolu pigmentových znamének

Prevence je důležitá ve všech oborech medicíny, u kožních nádorů to platí v podstatě dvojnásob. Zhoubným melanomem každý rok onemocní kolem 2100 lidí, bohužel...

Výběr článků

Načítám