Hlavní obsah

Co by při dovolených nemělo chybět v cestovní lékárničce

Novinky, zun

Čas letního odpočinku se blíží a s ním i zasloužené dovolené. Když už je jasné, do jakých tuzemských či zahraničních koutů budou mířit naše kroky, začíná poslední fáze příprav a tou je balení. Na seznam, kde je oblečení, doklady, společenské hry, jídlo, rozhodně patří také cestovní lékárnička. Co by v ní určitě nemělo chybět?

Foto: Profimedia.cz

Cestovní lékárnička by rozhodně neměla chybět ve výbavě cestovatele.

Článek

Zapomenout bychom neměli na léky, které pravidelně užíváme, doplňky stravy a pokud trpíme alergiemi, tak na přípravky proti nim.

Proti žaludečním a střevním problémům je podle odborníků vhodné užívat již několik týdnů před odjezdem na dovolenou (zejména pokud se chystáme do exotičtějších destinací) probiotika a prebiotika. Do lékárničky pak patří živočišné uhlí.

Proti nachlazení a rýmě je dobré mít po ruce kapky do nosu, antibakteriální pastilky a vitamín C. A protože ani při dovolených se nemusíme vyhnout úrazu, je dobré mít sebou obvazy, náplasti, dezinfekci a například i chladivý gel s přírodními výtažky. Zapomenout bychom neměli ani na léky proti teplotě a bolesti.

Na spáleniny od sluníčka jsou dobré přípravky s obsahem panthenolu nebo aloe vera, které pomohou podrážděné kůži s rychlejší regenerací. Sluníčko, nebo chlorovaná, či mořská voda mohou potrápit i naše oči. Proto je dobré mít v lékárničce i oční kapky.

Připojištění by mělo být samozřejmostí

Ať už budeme v Čechách, nebo zahraničí, v naší cestovatelské lékárničce by neměl chybět odpuzovač hmyzu a léky zmírňující případné štípnutí.

Při cestování a při vyšší tělesné námaze se vyplatí myslet i na pokrývku hlavy, mít u sebe dostatek tekutin a rovněž jídla. Mnoho lidí trpí skrytým diabetem a na cestách je může překvapit náhlá hypoglykémie. Proto je dobré mít u sebe zdroj rychlé energie – čokoládu nebo hroznový cukr.

Nikdy nevíme, co nás může během dovolené potkat, a proto je dobré se před cestou do zahraničí vždy připojistit. Pojistit se můžeme u celé řady bank a pojišťoven a nejedná se zpravidla o velké částky.

Naopak pokud v zahraničí budeme muset vyhledat lékařskou péči a pojištěni nebudeme, musíme být připraveni na to, že nás ošetření a případná léčba nebo zákrok v nemocnici může přijít na opravdu hodně peněz, a můžeme se tak dostat do nepříjemné situace.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám