Hlavní obsah

Čím dál více Čechů je pro eutanazii i pro interrupci

Stále více Čechů se domnívá, že by český právní řád měl umožňovat eutanazii. Vyslovují se pro to dvě třetiny lidí. Zvyšuje se také podíl těch, kteří si myslí, že žena má právo se sama rozhodnout o případné interrupci. Tento názor zastávají tři čtvrtiny Čechů. Vyplývá to z květnového průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM).

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Dvě třetiny lidí by byly pro zavedení eutanázie do našeho právního řádu.

Článek

S eutanazií rozhodně souhlasí 19 procent dotázaných, loni to bylo 14,6 procenta. Dalších 43 procent s ní spíše souhlasí. Rozhodně proti tomu, aby nevyléčitelně nemocný člověk mohl ukončit svůj život, je deset procent Čechů. Spíše proti pak 17 procent dotázaných.

K názoru, že žena má právo se o potratu rozhodnout sama, se kloní 75 procent lidí. V loňském roce se takto vyjádřilo 72 procent respondentů. Patnáct procent občanů souhlasilo s tvrzením, že interrupce by měla být povolena jen s přihlédnutím ke zdravotním a sociálním ohledům na dítě a ženu.

Šest procent oslovených se domnívá, že umělé přerušení těhotenství by se mělo povolit pouze v případě ohrožení života ženy a pouze jedno procento oslovených je pro úplný zákaz potratů.

Lidé jsou stále liberálnější

Od roku 1990 vzrostla podpora výroku, že žena má právo se sama rozhodnout o potratu, o 15 procentních bodů. Zároveň postupně klesá názor, že interrupce by měla být zakázána - v roce 1990 ho podpořilo pět procent lidí, loni už jen jedno procento.

Nejliberálnější postoj k umělému přerušení těhotenství mají lidé nevěřící (82 procent) a ženy (80 procent). S potraty častěji nesouhlasí věřící katolíci, nicméně i u nich je v Česku podpora potratů nadpoloviční (64 procent).

Názory na interrupci v procentech1990199520052008
Žena má právo se rozhodnout sama60637075
Interrupce jen s přihlédnutím ke zdravotním a sociálním ohledům26251715
Interrupce jen v případě ohrožení života ženy9966
Interrupci zakázat5321

Názory na eutanazii jsou podle průzkumu v české společnosti rozloženy relativně rovnoměrně. Podle šetření z minulého roku s eutanazií častěji nesouhlasili věřící a lidé, jimž je šedesát a více let, rozhodný souhlas častěji vyjadřovali muži. Aktuální průzkum se uskutečnil ve dnech 12. až 19. května a zúčastnilo se ho 1 066 lidí starších 15 let.

Počet interrupcí ovšem klesá

Z výsledků průzkumu Evropské společnosti pro antikoncepci, která se zabývala sexuálním životem českých žen, vyplynulo, že v Česku klesá počet nechtěných otěhotnění. V roce 1989 bylo kolem 100 tisíc interrupcí. Nyní je to asi 24 tisíc, přičemž několik tisíc z nich prodělaly cizinky.

Reklama

Související témata:

Související články

Eutanazii by mohly hradit zdravotní pojišťovny

Eutanazii, tedy dobrovolný odchod ze života nevyléčitelně nemocného člověka na jeho vlastní přání a za asistence lékaře, by v budoucnu, pokud takový zákon bude...

Výběr článků

Načítám