Hlavní obsah

Cigarety by se mohly prodávat jen v lékárnách

HAMBURK

S tímto názorem se obrátil na veřejnost předseda Asociace praktických lékařů v Hamburku dr. Friedrich Hach. Pokud se vám jeho tvrzení zdá šílené, měl by vás přesvědčit jednoduchý argument: Když si chcete koupit nějakou návykovou drogu, většinou bývá legálně k dispozici právě jen v lékárně. Proto by i cigarety, které jsou nebezpečnější než řada léků, neměly být jen tak k dispozici dětem.

Foto: Jitka Sobotková

Rekord v počtu krojovaných tanečníků tancujících moravskou besedu se poprvé konal v srpnu 2012.

Článek

Doktor Hach také dodává: jestliže se snažíte odvykat kouření, pak pro nikotinovou substituci si rovněž musíte zajít do lékárny. Lékárník by při prodeji také mohl kupujícímu poradit, jak se případně návyku zbavit.

Pokud by ale nedošlo na tak striktní omezení, představoval by si tento odborník, že by se v Německu provedly alespoň menší změny v dostupnosti cigaret. Rád by viděl například zákaz používání cigaretových automatů, v nichž si mohou snadno krabičku zakoupit i děti.

Debata v Německu

Střet zastánců práv nekuřáků s kuřáky se odrazil i ve snaze německé vlády zvýšit daň na tabákové výrobky a rozšířit počty nekuřáckých zón. Až donedávna se zde totiž dalo kouřit kdykoli a kdekoli, takže nekuřáci měli na pracovištích, v restauracích i na pracovištích pouze na vybranou - buď kouř snesou, nebo se prostě přemístí jinam.

I k chystaným opatřením je ale dr. Hach skeptický. Ačkoliv německá vláda mluví o škodlivosti kouření, je stále možné si cigarety koupit na každém rohu a vyšší daně se státu budou samozřejmě hodit.

Reklama

Související témata:

Související články

Lehké cigarety neškodí méně

Kouření cigaret s označením light není méně škodlivé, jak se domnívají mnozí náruživí příznivci tabáku. Lehké cigarety představují stejné riziko onemocnění...

Na veřejnosti bude zákaz kouření

Evropský komisař pro ochranu spotřebitele a zdraví David Byrne se rozhodl podpořit zákaz kouření s poukazem na rizika pasivního kouření. Tím potěšil všechny,...

Výběr článků

Načítám