Hlavní obsah

Chytré novinky u brýlí a kontaktních čoček

Právo, Petr Veselý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brýle, ale i kontaktní čočky, které si nasazujeme do očí, mají dnes vlastnosti, o nichž většina z nás nemá ani tušení. Uvědomil jsem si to na únorovém Mezinárodním veletrhu oční optiky, optometrie a oftalmologie v Brně - OPTA 2007.

Článek

Když se například nezasvěcený člověk dozví, že nové kontaktní čočky ze speciálního měkkého materiálu propouštějí pozoruhodných 98 procent okolního kyslíku, je to pro něj údaj, který mu nic neříká.

Ale jen do té chvíle, než mu odborník vysvětlí, že rohovku nezásobuje kyslík z krve. Zásobuje ji kyslík ze vzduchu. Proto je tak důležité, aby se k ní dostal. Pokud se mu to nepodaří, protože čočka není dostatečně prodyšná, má rohovka sklon k otokům, zánětům, vzniku vředů a dalších potíží.

Speciální čočky do suchých místností

Kontaktní čočky se dělají z měkkých materiálů, aby co nejlépe kopírovaly všechny nerovnosti rohovky. Ovšem také z materiálů, které dobře udržují vlhkost. Jinak nás začnou pálit oči. Případně budeme mít další, někdy i dost bolestivé potíže. Zejména v prostředí, kde je suchý vzduch. Tedy v místnostech s ústředním topením nebo klimatizací anebo v klimatizovaných automobilech.

Ale také u televize a počítače. U nich člověk mrká o polovinu méně často než běžně. To znamená, že oči méně často zvlhčuje. V takových případech má smysl zajímat se například o čočky, které udrží dostatečnou vlhkost.

Novinkou jsou čočky zpracované speciální technologií. Obsahují látku PVP. Ta na sebe váže vlhkost do té míry, že daleko víc lidí, než je běžné, může kontaktní čočky nosit bez problémů i v prostředí se suchým vzduchem.

Nebo v zaměstnání, ve kterém trávíme hodně času u monitorů. Anebo tehdy, když zvlhčení oka zhoršuje věk, přílišné pití kávy i alkoholu (odvodňuje organismus), léky, případně antikoncepce a další příčiny. Pomáhají také tam, kde je smog nebo nakouřeno.

Tyto kontaktní čočky, které mají také další zajímavé vlastnosti, získaly jak ocenění Top OPTA, tak cenu na pařížském veletrhu optiky SILMO, který je jedním ze dvou největších v Evropě.

Spoustu dalších praktických informací o kontaktních čočkách najdete na www.cocky.cz.

První zabarvovací brýle pro řidiče

Brýle, které jsem si prohlížel na dalším stánku, by mi hodně usnadnily mou cestu do Brna. Pohodlněji, a hlavně bezpečněji by se mi v nich jelo po dálnici proti vycházejícímu slunci a po mokré lesknoucí se silnici. Speciální dioptrická skla se zabarvují i za sklem auta a tlumí až 75 procent dopadajícího světla.

To není běžné. Sklem automobilu totiž neprochází UV záření, které obvykle způsobí tmavnutí dioptrických skel. Brýle, které jsem držel v ruce, měly skla z několika vrstev a jedna z nich reagovala na množství dopadajícího světla. Tedy i v autě. Ta další pak venku, na UV záření. Dioptrická skla venku zhnědla a blokovala až 100 % UV záření.

Jiná vrstva, polarizační, tlumí oslňující odlesky a zvyšuje kontrast barev i rozlišení předmětů za sklem auta. Toho může řidič využít jak při jízdě po lesknoucí se silnici, tak v mlze. Bohužel jen ve dne, protože v noci by hůř viděl skrz zelenožluté zabarvení dioptrických skel.

Tyto brýle, které neunavují oči tak jako sluneční, mohou být užitečnou pomůckou pro spoustu profesionálních řidičů nebo lidí, kteří stráví za volantem hodně času. Také ony získaly cenu Top OPTA.

O nich a dalších oceněných optických výrobcích se dozvíte další podrobnosti na internetové adrese: www.bvv.cz/opta.

Dělají skla jako oblek na míru
Multifokální brýle (lidé přes ně vidí dobře na blízko i na dálku), už dnes nemůžeme považovat za nic výjimečného. Novinkou jsou čočky, které umožňují, aby nám optik stanovil individuální velikost progresivního kanálu, tedy onoho přechodu mezi tou částí dioptrických skel, která koriguje vidění na blízko, a tou, která ji koriguje na dálku. Optik pak může přizpůsobit dioptrická skla obrubě, která se nám líbí. Dosud vycházel z jakéhosi optického standardu a velikost obruby se často musela vybírat podle toho. Optikovi při tom může pomoci nový přístroj, který dokáže s nebývalou přesností změřit, kolik dioptrií by brýle měly mít. Ale dovede změřit také odchylky vyvolané složitějšími individuálními vadami (aberacemi). I klienti, kteří je mají, vidí přes nové brýle ostře a kontrastně, což se na dosavadních přístrojích někdy nedařilo. Nový typ multifokálních brýlových čoček i unikátní přístroj na měření zraku si mohli návštěvníci OPTY prohlédnout a přístroj někteří z nich také vyzkoušet. Řadu dalších užitečných informací o brýlích naleznete na www.bryle.cz.

Reklama

Související témata:

Související články

Barevné kontaktní čočky ohrožují zrak

Podle britských úřadů je používání kontaktních čoček bez předpisu lékaře nebezpečné. V mnoha zemích je však lze běžně zakoupit v různých barvách a nosit jako...

Kontaktní čočky jsou u nás velmi oblíbené

V České republice používá v současné době optické kontaktní čočky zhruba 15 procent lidí s vadou zraku. Nikdo však přesné údaje o počtu lidí s čočkami...

Vetchozrakost lze korigovat laserem

Každého člověka staršího 45 let postihuje stárnutí oka neboli vetchozrakost, která se projevuje postupným zhoršováním vidění nablízko a únavou očí. Většinou...

Výběr článků

Načítám