Hlavní obsah

Chirurgické metody v léčbě obezity

Pětina české populace je obézní. Část tlouštíků se snaží nadbytečných kilogramů zbavit dietou. Někteří lidé řeší situaci léky, které jsou drahé a jejich účinek ustane okamžitě, jakmile je přestanou brát. Tři čtvrtiny těchto pokusů skončí návratem přinejmenším k původnímu objemu. Poslední záchranou pro kriticky obézní pacienty může být operace. Její výhodou je značný úbytek váhy v prvním roce, může to být až 70 procent nadváhy. Navíc je předpoklad, že pacient zůstane štíhlý dlouhodobě.

Článek

"Existuje několik chirurgických metod léčby obezity. Do žaludku lze například na omezenou dobu zavést silikonový balónek naplněný vzduchem, který ho vyplní. Používá se především v případech, kdy je třeba rychle snížit váhu pacienta, například před nějakou závažnou operací," řekl primář operačních sálů Ústřední vojenské nemocnice Jan Rudiš.

Do klinických zkoušek pokročila metoda stimulace žaludku. Do podkoží pacienta lékař voperuje stimulátor, který žaludek podněcuje k intenzivnější činnosti a rychlejšímu vyprazdňování. Je to metoda poměrně drahá, stojí přibližně 150 000 korun. Zavedení stimulátoru vede během prvního roku k úbytku 30 procent nadváhy.

Bandáž žaludku hradí pojišťovny

Nejrozšířenější je bandáž žaludku. V ČR se podle Rudiše provádí na deseti pracovištích. Zhruba v polovině z nich lékaři ročně operují více než 20 pacientů. Je to relativně jednoduchý výkon, provádí se laparoskopicky a pacienti bandáž dlouhodobě dobře snášejí. Stojí přibližně 40 000 korun a zatím si na ni pacienti nepřiplácejí.

Při gastrické bandáži se na horní část žaludku zavede manžeta, která je spojena hadičkou s titanovým portem neboli komůrkou umístěnou v podkoží. Do ní se vstřikuje tekutina, a tím se reguluje průsvit manžety. Potrava se nejprve hromadí ve vytvořeném rezervoáru, stěna žaludku se napíná a centrální nervová soustava dostává i při malém množství jídla signál sytosti.

Pacienti od devátého týdne začínají jíst tuhou stravu. Navždy pak musejí jíst menší porce, v maximálním objemu zhruba do velikosti počítačové myši, řekl Rudiš.

Lékaři Ústřední vojenské nemocnice provedli od loňského léta 11 bandáží žaludku, v sedmi případech byly operovány ženy. V průměru pacienti shodili 25 kilogramů, nejúspěšnější zhubl o 43 kilogramů.

V USA vedou plastiky žaludku a gastrické bypassy

Zejména v USA převažují plastiky žaludku a gastrické bypassy, tyto výkony se provádějí u velmi obézních pacientů, u nichž navíc nelze předpokládat dobrou spolupráci. Při bypassu se vyřadí část žaludku a několik desítek centimetrů střevní kličky, tím se zmenší vstřebávání potravy v zažívacím traktu. V ČR dělají tuto operaci lékaři v Nemocnici na Homolce.

Reklama

Související témata:

Související články

Půltunový muž chce menší žaludek

Operaci na stažení žaludku v rámci plánu na zhubnutí žádá Patrick Deuel (42) z Nebrasky, který ještě v létě vážil neuvěřitelných 485 kilogramů. Když ho vážili,...

Extrémně obézním pomůže operace žaludku

Obezita je epidemie třetího tisíciletí. Jen v České republice je obézních 25 procent žen a 22 procent mužů. Nadváha nebo obezita postihuje více než polovinu...

Jen málo lidí hubne rozumně a efektivně

Hubnout se snaží milióny lidí. Drtivá většina těchto pokusů však končí krachem. Kvůli neznalosti. Lidé si myslí, že ke zhubnutí stačí dieta a pevná vůle....

Výběr článků

Načítám