Hlavní obsah

Chcete zhubnout? Zhasněte a zatáhněte závěsy

Držíte s kamarádkou dietu, ona hubne a vy ne, přestože jíte úplně to samé? Možná je to tím, že ona tráví více času potmě. Vědci teď totiž přišli s překvapivým zjištěním, že bez světla se hubne rychleji a lépe.

Foto: Profimedia.cz

Světlo nás ponouká k jídlu více než tma.

Článek

Podle studie, o níž informuje deník Daily Mail, ti, kdo žijí ve velmi dobře osvětlených městech nebo velkoměstech, mají větší sklony k obezitě než ostatní obyvatelé stejné země. A to i když jedí stejně.

Američtí vědci věří, že světla z pouličních lamp podporují noční mlsání. No a laskominy snědené těsně před spaním jsou právě nejčastějším zdrojem tuků. Nestihnou se totiž obvykle už spálit.

Stejné účinky má ovšem pravděpodobně jakékoliv nepřirozené světlo, tedy i zářící obrazovka televize nebo počítače.

Výzkumníci dokazují své tvrzení na pokusech s hlodavci. Během zkoumání zjistili, že myši, v jejichž klecích se svítilo i v noci, přibraly za dobu pokusu o padesát procent více hmotnosti než myši, které trávily noci po tmě. Obě skupiny přitom jedly stejné porce a vyvíjely stejnou aktivitu. Jenže myši, v jejichž klecích se neustále svítilo, jedly i v dobu, kterou ty ostatní věnovaly spánku a odpočinku.

"Světlo je jedním z faktorů prostředí, které mohou přispívat k epidemii obezity takovým způsobem, který lidé neočekávají," varoval profesor Randy Nelson z Ohio State University.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám