Hlavní obsah

Čeští vědci začínají testovat nový lék proti rakovině plic

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Onemocnění plic je v posledních letech nejčastějším nově diagnostikovaným nádorovým onemocněním na světě a také nejčastější příčinou úmrtí pacientů trpících rakovinou. O to významněji zní oznámení české biotechnologické společnosti Sotio, že začala na toto zákeřné onemocnění testovat nový lék DCVAC/LuCa, vycházející z aktivní buněčné imunoterapie.

Foto: Profimedia.cz

Nádorové onemocnění plic je každoročně nově diagnostikováno u téměř dvou miliónů lidí po celém světě.

Článek

Vědci v současné době zjišťují bezpečnost a účinnost tohoto léku v kombinaci se standardní chemoterapií, a to především u nemocných v již pokročilé fázi onemocnění s tzv. pokročilým metastatickým nemalobuněčným karcinomem plic (NSCLC).

První pacient byl do studie zařazen na přelomu roku 2014 a 2015 na onkologické klinice Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. A během letošního roku plánuje společnost nabrat ve spolupráci s 20 zdravotnickými centry v Česku a na Slovensku, případně v dalších zemích Evropské unie, dalších 104 pacientů.

Přípravek DCVAC/LuCa se vyrábí pro každého pacienta individuálně a je složen z dendritických buněk, které dokážou aktivovat imunitní odpověď, a z bílkovin, jež jsou přítomné na buňkách karcinomu plic, tzv. nádorových antigenů. Cílem podávání léku je tedy vyvolání imunitní reakce proti nádorovým buňkám a zpomalení průběhu onemocnění.

„Podobně jako u studií na jiných onemocněních jsme u pacientů v pokročilém stadiu onemocnění navrhli klinickou studii kombinované chemo-imunoterapie, která testuje kombinaci standardní léčby chemoterapií s imunoterapií. Karcinom plic je rychle probíhající onemocnění. V klinickém programu budeme sledovat, zda přidání protinádorové imunoterapie ke standartní léčbě zlepší prognózu tohoto agresivního onemocnění,“ vysvětluje Radek Špíšek, ředitel pro vědu a výzkum společnosti Sotio.

Další povzbudivé výsledky

Vedle této studie probíhá dalších pět klinických studií u nemocných s nádorovým onemocněním prostaty (přípravek DCVAC/LuCa, kde byla zahájena již III. fáze klinických studií a jíž by se mělo zúčastnit přibližně 1170 pacientů z více než 20 evropských zemí a USA) a nemocných s nádorovým onemocněním vaječníků (přípravek DCVAC/OvCa je v II. fázi testování).

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Vědci objevili vypínač bolesti

Mučivé chronické bolesti způsobené rakovinou kostí bude možné odstranit aktivací jediného receptoru v těle. Podle týmu profesorky Daniely Salveminiové...

Výběr článků

Načítám