Hlavní obsah

Čeští pacienti dostávají na ruce štítky

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Novinkou v českých nemocnicích je zavádění takzvaných identifikačních štítků pro pacienty. Mají snížit možnost záměny pacientů, materiálu, léků a usnadnit práci zdravotníkům. Všichni hospitalizovaní v pražské Nemocnici Na Homolce a Ústřední vojenské nemocnici je dostávají na zápěstí a štítek si nemohou sami sundat. Ten jim odstraní až při odchodu z nemocnice do domácí péče.

Foto: Adéla Čuříková
Článek

"Je to dobrý nápad a také podmínka mezinárodní certifikace nemocnice," řekla v pondělí ministryně zdravotnictví Milada Emmerová. Dodala, že v nemocnici, kde je pořádek, se nemůže stát, aby zaměnili třeba krev pro pacienta. "Štítky beru jako další pojistku, aby se takové věci nestaly."

"Štítky jsme zavedli loni v listopadu," uvedla Jitka Kalousková, mluvčí Nemocnice Na Homolce. Jde o plastový pásek, který obsahuje čárkový kód. Díky němu mohou pacienta kdekoli v nemocnici identifikovat. Je to nesmírně důležité, pokud by pacient třeba byl v bezvědomí nebo z jiných důvodů nekomunikoval či byl zmatený.

V této nemocnici už před třemi roky čárkovými kódy označovali zkumavky v laboratoři. Díky tomu se u pacienta podstatně zrychlila laboratorní vyšetření.

Různé barvy

Pásky, které dostávají pacienti na Homolce mají několik barev. Každá barva je pro určité léčebné programy:

BarvaProgram
modráneuroprogram
červenákardiovaskulární
oranžováchirurgie
žlutáinterna
bílágynekologie
zelenáORL

V Ústřední vojenské nemocnici zvolili trochu jiný systém. Na plastovém štítku, který dostávají hospitalizovaní od včerejška je jejich jméno a datum narození.

Barvy štítků jsou tři -  červená pro pacienty se sníženou pohyblivostí a možností pádu, zelená  pro pacienty ohrožené proleženinami, bílá pro všechny ostatní pacienty.

"V každém okamžiku tedy víme, o koho přesně jde, nemůže dojít k záměně léků, krve nebo jiného lékařského výkonu," řekla mluvčí  vojenské nemocnice Magda Thomesová.

Dodala, že pásek je podobný pásku, který znají lidé z pobytů na rekreaci označené jako all inclusive. Ministryně soudí, že tak, jak české nemocnice budou získávat mezinárodní certifikace po splnění přísných podmínek, budou i tyto štítky na zápěstí pacientů častější.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám