Hlavní obsah

Čeští muži začínají hubnout často až po prvním infarktu

BRNO

Čeští muži s nadváhou nebo obezitou se jen neradi vzdávají svého životního stylu a laskomin. Nad radami lékařů, že by měli zhubnout, obvykle mávnou rukou. Něco se sebou dělat začnou až v případě, že jim hrozí vážné zdravotní komplikace, a často začínají hubnout po prvním infarktu, tvrdí odbornice na obezitu Miroslava Navrátilová z Fakultní nemocnice Brno.

Článek

Podle Navrátilové jsou v přístupu k hubnutí vstřícnější ženy. "Přijdou a říkají, víte, já už se ani nevejdu do sukně," podotkla. Naopak muž podle lékařky obvykle spíš řeší doprovodné potíže obezity a nezdravého životního stylu, jako je pálení žáhy a žaludeční těžkosti. "Muž, který přijde jen s tím, že by chtěl zhubnout, to je rarita," řekla.

Paní doktorko, když ta zabíjačka...

Lékařka má za to, že takový přístup vzniká často vlivem televize a časopisů. "Muž může být tlustý, plešatý, a stejně hraje hlavní postavu v seriálu. Zato žena musí být dokonalá," uvedla lékařka. Podle ní o své nezdravé tloušťce mnoho mužů ví, ale neodhodlají se, aby s ní něco dělali. "Řeknou: Zhubnout? To mi říkají všichni. Ale paní doktorko, když ta zabíjačka," uvedla Navrátilová s tím, že s radami o hubnutí ji odhání i řada mužských kolegů-lékařů.

Metlou mnoha mužů s nadváhou je podle ní práce. Ráno vstanou, den začnou kávou a cigaretou a bez snídaně pospíchají do práce. Přesouvají se zásadně autem, přes den se stravují špatně a večer doma vybílí ledničku. "Diví se, že je pobolívá břicho, že nic nejedí a mají nadváhu," popsala lékařka.

Když už se však muži do hubnutí pustí, bývají úspěšnější než ženy. Tuková tkáň jim ubývá snáz a obvykle dietu nevzdávají, což bývá častý problém žen. To potvrzují i odborníci na pohyb. "Pokud se muž rozhodne se sebou něco dělat, tak je trpělivější," uvedl osobní trenér Karel Jarůšek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám