Hlavní obsah

Český lékař naučil Afghánce transplantovat rohovku

Právo, Václav Pergl
PRAHA

Český oční specialista docent Martin Filipec z pražské oční kliniky Lexum se po dvou měsících vrátil z Afghánistánu, kde naučil tamní lékaře transplantovat oční rohovky. "Původně jsme zamýšleli udělat patnáct transplantací, ale nakonec jich bylo třicet jedna," řekl docent Filipec ve středu na tiskové konferenci.

Článek

Dodal, že jeden oční specialista v Afghánistánu už zákroky umí velmi dobře a je schopen předávat zkušenosti druhým.

Bedřiška Kotmelová z Občanského sdružení Berkat, které stálo u zrodu celého projektu, uvedla, že jeho první etapa stála 1,2 miliónu korun a podílelo se na tom mnoho sponzorů.

Projekt bude i dále pokračovat a soustředí se na zajišťování rohovek pro další pacienty. Zřejmě tři až čtyři afghánské děti by se mohly léčit v České republice a zároveň bude umožněno některým afghánským očním specialistům pobývat na stážích v ČR.

Docent Filipec oznámil, že v úvahu přichází i vybudování mobilní jednotky operačního sálu, která by vyjížděla do míst obtížně dostupných, kde poskytovala lékařskou péči. Řekl rovněž, že kromě transplantací rohovky se uskutečnilo i třináct dalších operací, např. šedého zákalu.

Filipec se také stal prvním čestným členem nově založené afghánské oftalmologické společnosti. Na dotaz, zda se do Afghánistánu ještě vrátí, řekl, že by to mělo být zřejmě v dubnu nebo květnu příštího roku na oční kongres, při němž by zároveň všechny transplantované pacienty prohlédl.

Symbol Adžamala

Na začátku celého projektu Adžamal stála i paní Marta Nollová z ČR, která si všimla fotografie malého chlapce v novinách, který trpěl podvýživou a byl téměř slepý. Rozhodla se mu pomoci, tak se rozjel projekt, na jehož konci bylo zavedení transplantací rohovky v Afghánistánu.

Sám Adžamal, který měl být první, ji ale nedostal, protože rizika plánované transplantace u něj převyšovala možný přínos. Stal je však symbolem projektu, který byl po něm pojmenován.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám