Hlavní obsah

České pivo a jeho využití v kuchyni

Právo, Vendula Presserová

Chmel + slad + voda + kvasnice = pořádný kus národní hrdosti. Svátek sv. Václava, patrona naší země, se slušelo o víkendu oslavit mokem pro naše kraje tak typickým. Dobrou službu pivo udělá i v kuchyni.

Foto: Václav Lang, Novinky

V konzumaci piva nám patří světové prvenství.

Článek

Archeologové na našem území objevili nejen staré kosti, ale i důkazy o tom, že se tu už před příchodem Slovanů vyrábělo pivo. Ti pak v bohulibé tradici pokračovali a odkaz předali svým následovníkům. První dochované záznamy o výrobě piva se pojí k Břevnovskému klášteru a letopočtu 993 n. l. Benediktinští mniši už ve středověku dobře věděli, co je dobré!

Ochranná značka

A víme to i my. Jenomže co je dobré, to je třeba chránit. Proto, po několika letech složitých jednání na úrovni českých pivovarů a orgánů EU, byla v r. 2008 zapsána ochranná známka CHZO (Chráněné zeměpisné označení) České pivo. Obdrželi jsme ji v kategoriích světlý ležák, tmavý ležák, světlé výčepní a tmavé výčepní pivo a lehké pivo. Kulaté sluníčko, které se usmívá z etiket, nebylo snadné získat. Na celostátní úrovni ho totiž orgány EU udělují jen zcela výjimečně.

Kdyby si tedy nyní chtěl někdo na nálepku napsat Tschechisches Bier, může skončit před soudem. Škoda že ochrannou značku České pivo najdeme většinou pouze na lahvích. Měla by vítat návštěvníky na všech dveřích hospod, na všech pípách, kde se točí mok s právem ji nosit.

Foto: Právo

Pivo svědčí i kachně: dobře prosolenou a nakmínovanou kachnu naplníme celými jablky, celou cibulí, podlijeme černým pivem, přiklopíme a pečeme při 170 °C tři hodiny. Nakonec kachnu odkryjeme a při vyšší teplotě necháme zezlátnout.

Tuto čest si vydobylo 77 značek ze 16 pivovarů: Měšťanský pivovar Havlíčkův Brod, Krušovice, Polička, Vyškov, Černá Hora, Plzeňský Prazdroj, Radegast, Velké Popovice, Gambrinus, Bernard, Primátor, Tradiční pivovar v Rakovníku, Zubr, Pivovar Protivín, Pivovar Samson, Nymburk. Mezi nimi najdeme i vícenásobně prověřené nápoje.

Pyšní se totiž nejen zeměpisnou ochranou, ale zároveň i řadou cen a značkou Klasa, udělovanou ministerstvem zemědělství.

Jaký je náš národní mok?

Výrazný vůní po sladu světlého typu a po chmelu. Obsahuje vyšší množství benefitních látek, například o 45 % více vitamínu B6, o 30 % více vitamínu B1 a o 55 % více fytoestrogenů než konkurence. Má střední říz a plnost chuti, danou specifickým prokvašením, střední až vyšší hořkost. Zlatožlutá barva lahodí oku, nápoj je jiskrný a vytváří kompaktní bílou pěnu. Převládá chuť po sladu a chmelu. Charakterizují ho vyšší hodnoty polyfenolů a vyšší hodnota pH.

Pro výrobu je přesně stanoveno použití surovin, mezi nimiž nesmějí chybět český hlávkový chmel, chmelové produkty a slad z určitých odrůd ječmene pěstovaného na našem území. Také způsob rmutování, chmelovar a spodní kvašení musí splňovat předepsané parametry. Pokud tomu všemu výrobce dostojí, může jeho mok nosit označení České pivo s velkým Č.

Pár zajímavostí

V konzumaci piva nám patří světové prvenství výkonem 144 litrů na hlavu a rok. Držíme se, i když tento údaj z r. 2010 je zhruba o 20 litrů nižší než v r. 2005. Nutno říct, že nám dost pomáhají cizinci, pro něž je zlatý mok jednou z nejoblíbenějších českých pamětihodností. A ještě jedno prvenství máme – v České republice byl založen První dámský pivní klub, jehož členky s chutí šíří slávu piva mezi něžným pohlavím doma i ve světě.

Králík na švestkách a černém pivu
Doba přípravy: 130 minut
Počet porcí: 6
Suroviny: 1 králík, 2 mrkve, 1 petržel, kousek celeru, 1 cibule, 3 lžíce oleje, 2 lžíce cukru, 250 ml tmavého piva, 100 g slaniny, 100 g sušených švestek, sůl, 1 citrón, krajíc tvrdého chleba
Příprava: Maso prošpikujeme slaninou, osolíme, pokapeme citrónovou šťávou a necháme 30 minut odležet. Na tuku rozpustíme cukr, přidáme očištěnou a nakrájenou kořenovou zeleninu, cibuli a orestujeme dozlatova. Potom vše zalijeme pivem a chvíli povaříme. Do tohoto základu vložíme porce králíka a dusíme pod pokličkou doměkka. Můžeme péct i v troubě. Maso vyjmeme a šťávu zahustíme nastrouhaným krajícem tmavého chleba. Dobře povaříme a přecedíme. Do omáčky přidáme spolu s masem vypeckované švestky a ještě chvíli povaříme. Podáváme s bramborovým nebo karlovarským knedlíkem.
Foto: archív firem

Králík na švestkách a černém pivu

Kapr na pivu s restovanými mandlemi
Doba přípravy: 50 minut
Počet porcí: 4
Suroviny: 1 kg kapra, lžička octa, lžíce másla, 2 cibule, sůl, 250 ml řezaného piva, 4 hřebíčky, 4 kuličky nového koření, 150 g mandlí, citrónová kůra
Příprava: Očistíme kapra, vykucháme ho, rozpůlíme a pokrájíme přes hřbet na porce široké asi 5 cm. Osolíme je a pokapeme octem. Na másle zpěníme na kostičky nakrájenou cibuli. Když zesklovatí, přilijeme pivo a vložíme porce ryby. K masu přidáme koření zabalené v gáze či jiném podobném balení, aby se jeho chuť uvolnila, ale koření neplavalo volně. Přikryjeme pokličkou a dusíme na mírném ohni 20 minut. Uvařenou rybu opatrně vyjmeme, aby se porce nerozpadly. Omáčku necháme zhoustnout, sáček s kořením odstraníme a přidáme orestované mandle a citrónovou kůru. Porce ryby na talíři přelijeme z 1/3 omáčkou. Podáváme s různě připravenými brambory.
Foto: archív firem

Kapr na pivu s restovanými mandlemi

Pivní štrúdl
Doba přípravy: 60 minut
Počet porcí: 4 šišky
Suroviny: 500 g hladké mouky, 2 lžíce octa, 10 lžic tmavého piva, 2 žloutky, 250 g Hery na pečení nebo Hery máslové, skořice, cukr, strouhaná jablka, rozinky, oříšky, tuk na vymazání nebo pečicí papír, hrst strouhanky cukr moučka na pocukrování
Příprava: Mouku, tuk, žloutky, ocet a pivo smícháme a vypracujeme na vále v nelepivé těsto. Necháme ho odpočinout a pak rozdělíme na čtyři díly. Jablka oloupeme a nastrouháme. Z každého dílu vyválíme plát a lehce ho poprášíme strouhankou, která vsákne šťávu z jablek. Na ni rozložíme nastrouhaná jablka, posypeme je cukrem se skořicí, sekanými oříšky a rozinkami. Pivní štrúdl zamotáme, přeložíme na vymazaný plech nebo pečicí papír a upečeme při teplotě 180 °C dorůžova. Vychladlý štrúdl pocukrujeme.
Foto: archív firem

Pivní štrúdl

Pečené vepřové koleno na pivu
Doba přípravy: 120 minut
Počet porcí: 4-6
Suroviny: 3 vepřová kolena, 500 ml černého piva, 15 stroužků česneku, 4 cibule, 8 lžic plnotučné hořčice, mletá sladká paprika, nové koření, pepř, bobkový list, kmín, asi 300 ml vody na podlití, instantní jíška tmavá nebo chlebová střídka na zahuštění šťávy, sůl, provázek
Příprava: Vepřové koleno vykostíme, kůži nakrojíme na mřížky a do masa řádně vetřeme hořčici, sůl, pepř, kmín, sladkou papriku a česnek krájený najemno. Zarolujeme a dobře svážeme provázkem. (Kosti použijeme na polévku.). Maso vložíme do pekáče, osolíme, okmínujeme, zasypeme hrubě krájenou cibulí, přidáme nové koření, bobkový list a celý pepř. Zalijeme pivem, zakryjeme alobalem nebo poklicí a dáme péct do trouby při 180 °C na asi 1,5 hodiny. V průběhu pečení maso podléváme a přeléváme. Jakmile je maso měkké, odkryjeme alobal a maso dopékáme na barvu a dokřupava. Veškerou šťávu s rozpečenou cibulí slijeme do hrnce, zredukujeme a lehce dohustíme jíškou nebo chlebovou střídkou. Podle potřeby dochutíme. Z masa odstraníme provázek. Koleno podáváme na prkénku se šťávou v omáčníku a chlebem. Doplníme hořčicí a strouhaným křenem.
Foto: archív firem

Pečené vepřové koleno na pivu

Reklama

Související témata:

Související články

Pivo v malém: Není nad vlastní výrobu

V Česku se průměrně každé dva až tři týdny otevře nový minipivovar. Najdete je v restauracích, na zámcích i na vesnické chalupě. Vlastní pivo ovšem nevaří jen...

Výběr článků

Načítám