Hlavní obsah

Češi už zase jedí nezdravě

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přestože se v průběhu posledních deseti let zlepšily stravovací návyky české populace ve prospěch rostlinných tuků, ovoce a zeleniny, nyní se opět lidé vracejí k tradičním českým mastným jídlům. V důsledku toho roste počet obézních lidí a těch, kteří mají vysoký krevní tlak.

Článek

"Ještě v roce 2002 jsme se mohli chlubit skokovým prodloužením délky života, který neměl ve světě obdoby a dosahoval u žen 78 a u mužů 72 let. Tento pozitivní trend se ale zastavil. Dnes jsme svědky rostoucích negativních tendencí, které se odrážejí ve vyšším výskytu kardiovaskulárních onemocnění," řekl Právu v úterý profesor Rudolf Poledne, ředitel pražského Institutu klinické a experimentální medicíny a vědecký sekretář České společnosti pro aterosklerózu. "Úmrtnost na nemoci oběhové soustavy je proti Evropské unii téměř dvojnásobná," dodal profesor Poledne.

Varující signály

Roste i počet obézních. Jestliže před patnácti lety byla v populaci jedna čtvrtina obézních nebo lidí s nadváhou, nyní obezita a nadváha je u téměř poloviny populace.

Po poklesu hladiny cholesterolu v krvi v důsledku zdravějšího jídla v 90. letech se hodnoty opět zvedají a stejně tak je tomu u vysokého krevního tlaku. V roce 1993 ho mělo 20 procent populace starších 18 let, nyní je to 36 procent..

"Je to varující signál, který zejména v budoucnu se nám může vymstít ve vyšší nemocnosti," uvedl profesor Poledne. Dodal, že příčinou jsou nejen návrat k nesprávným stravovacím návykům, ale i nízká fyzická aktivita v zaměstnání i ve volném čase.

"Sedavé zaměstnání má nyní 24 procent mužů a 42 procent žen. To je o několik procent víc než před deseti lety. Stále málo lidí sportuje," řekl profesor Poledne.

Při grilování nejíst spálená masa

Docentka Jana Dostálová ze Společnosti pro výživu varuje před častým grilováním, které spolu se smažením je nejčastější, ale bohužel nejméně zdravou úpravou masa.

"V žádném případě bychom neměli konzumovat spálené části masa, protože ty jsou velmi nezdravé a mohou obsahovat rakovinotvorné látky," doporučila docentka.

Dodala, že strava by měla být dostatečně pestrá a přiměřená věku, jíst bychom měli pětkrát denně, nevynechávat snídani a ovoce a zelenina by měly být zastoupeny v jídelníčku asi 600 gramy denně.

Oba odborníci se také podivili nad některou reklamou v televizi, která propaguje cukrovinky nebo sušenky s velkým obsahem tuku.

"Je nutné vrátit se ke zdravému jídelníčku. Tradiční tučná česká kuchyně ve spojitosti s nedostatkem pohybu povede k dalšímu stoupání počtu obézních a těch, kteří mají problémy se srdíčkem a cévami. To by nás vzdalovalo od vyspělé Evropy," uzavřel profesor Poledne.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám