Hlavní obsah

Červené víno až zas tak nepomáhá, tvrdí profesor

Právo, aa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vyznat se v radách a doporučeních dietologů, kteří si často protiřečí, není pro laika nic snadného. Donedávna například platilo, že mléko je dobré na kosti, a teď kdosi zjistil, že tomu tak není. Také vitamin C už podle jednoho výzkumu nechrání před nachlazením. A nejnověji přišlo na řadu červené víno. Magická látka resveratrol, do včerejška vnímaná jako skvělý prostředek proti vysokému tlaku a k prevenci infarktu, podle nových poznatků prý snižuje účinky pravidelného cvičení.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Někdy zabraňuje tomu, aby organismus na cvičení reagoval tak, jak by měl,“ oznámil v časopise Applied Physiology, Nutrition and Metabolism profesor Brendon Gurd z Queens University v Kanadě. Své závěry sice formuloval na základě testů s pouze 16 lidmi, ale pozitivní vlastnosti resveratrolu přesto zpochybnil.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Ačkoli se deriváty této látky ze slupek hroznů úspěšně uchytily na trhu s výživovými a zdravotními doplňky, podle Gurda jde o nepodložené představy. Své dobrovolníky nechal projít čtyřtýdenním intenzívním tréninkem.

Polovině podával resveratrol, polovině placebo. A výsledek? Ti s placebem si libovali, jak jim doplněk pomohl, zatímco ti, co resveratrol skutečně brali, žádný velký přínos cvičení nezjistili. „Resveratrol nezvyšuje efekt cvičení, a možná dokonce brání, aby mělo na organismus očekávaný vliv,“ shrnul profesor. Takže pít červené (s mírou), či nepít?

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám