Hlavní obsah

Celulitidě se nevyhnou ani modelky

Právo, Jana Herodková

Každá žena si přeje mít dokonalou postavu s hladkou a pevnou pokožkou. Cesta, která k tomuto ideálnímu stavu vede, však nebývá lehká. Pomerančová kůže, jak je celulitida často označována, postihuje zejména podkožní a tukovou tkáň.

Článek

Celulitida se ale může objevit i v dolní části břicha. Její vznik souvisí se zvýšením váhy, nadbytkem tukové tkáně, hormonálními vlivy (např. v pubertě) a špatnou životosprávou či životním stylem.

Musíme se také připravit na to, že se tento problém se stoupajícím věkem zhoršuje. V podkoží, kde se nacházejí tukové buňky, je také pojivová tkáň a ta je pružná pouze do 35-40 let. Potom začíná ochabovat. Jestliže začínáme s péčí o pokožku až v této době, pak je naše snaha o zmírnění problému ztížena. To je důvod, proč máme potížím s celulitidou předcházet a začít je řešit co nejdříve.

Trápí spíše ženy

Ženská vazivová tkáň má specifickou strukturu. Jednotlivá vlákna v podkoží jsou uspořádána podélně kolem větších tukových buněk.

"Ženské tukové buňky mají kulovitý tvar a tlačí se směrem vzhůru, naproti tomu mužské jsou plošší a rozšiřují se vodorovným směrem. Vazivo je velmi pružné, a proto umožňuje rostoucím tukovým buňkám zvětšit svůj objem až desateronásobně. Jednotlivé zvětšené tukové buňky se protlačují mezi vlákny, vyklenují se do vyšších vrstev kůže a vytvářejí na kůži vzhled v podobě dolíčků.

V tomto místě dochází ke zhoršení cirkulace v lymfatických cévách a vzniká mírný otok, který stav ještě zhoršuje. Může postihnout každou ženu a často se jí nevyhnou ani ženy s dokonalou postavou nebo dokonce modelky," uvádí MUDr. Miloslava Prokopová-Moskalyková z Ústavu estetické medicíny.

Změnit se musí i jídelníček

Jídlo rozdělíme do pěti porcí denně. Příjem energie by měl být u žen mezi 1600-1800 kcal, podle tělesné váhy. Jídelníček má obsahovat dostatek ovoce a zeleniny. Ke každému jídlu se doporučuje sníst jednu porci ovoce či zeleniny. Je to důležitý zdroj vitamínu C, bez kterého se v postižené tkáni netvoří kolagen. Osvědčily se také potravní doplňky, které pomáhají likvidovat tuk, např. chrom, karnitin, guaranin. Jejich použití v kombinaci s výživou a cvičením je ale nutné konzultovat s dietologem.

Důležité také je vyhýbat se slaným potravinám, např. chipsům, slaným tučným sýrům, přesnídávkovým a instantním polévkám. Bývají totiž hodně kalorické.

Zapomenout ale nesmíme na dostatečné množství tekutin -alespoň 3 litry denně. Zplodiny látkové přeměny je třeba z organismu vyplavit.

Co na ni platí

  • Při celulitidě se vyplatí dodržovat nízkokalorickou dietu.
  • Cvičit aerobní a odporové (isometrické) cvičení.
  • Masírovat postižená místa pomáhá zlepšit vzhled kůže a zlepšit odtok lymfy.
  • Používat krémy a balzámy, které snižují tvorbu tuků a přispívají k jejich rozkladu, zmenšují také obvod stehen, omezují otoky, prokrvují kůži a zlepšují mikrocirkulaci.
  • Vyvarovat se extrémních výkyvů v hmotnosti.

DOPORUČENÉ CVIČENÍ

Odborníci doporučují jakýkoli pohyb aerobního charakteru. Odbourává tuk a prokrvuje pokožku. Čím je vrstva podkožního tuku na těle větší, tím je celulitida viditelnější. Osvědčily se také cviky určené přímo k tvarování problémových partií, jako jsou břicho, hýždě, boky a stehna. Každá žena je snadno zvládne. Jedním z nejvhodnějších je aerobik, jeho typ si můžeme vybrat podle svého založení a fyzické kondice:

  • dance aerobik - aerobik s tanečními prvky
  • step aerobik - cvičení se stupínkem, zaměřené především na spodní části těla
  • kickbox aerobik - velmi intenzívní aerobní cvičení s prvky kickboxu
  • p-class - posilovací cvičení v aerobním pásmu

Nemusí to být ale pouze aerobik. Vhodná je i power jóga (statické posilování a protahování celého těla) a různé druhy rekreačního sportu, pokud trvají alespoň 45-60 minut. Vhodné jsou např. jogging, plavání, squash, jízda na kole nebo kolečkových bruslích.

Aerobní cvičení by se mělo provádět dvakrát až třikrát týdně. Ideální je doplnit ho ještě o posilování. Mělo by být bez velké zátěže a zaměřit se více na opakování. To nám umožní tvarování celého těla. Cvičit se dá také doma, a to minimálně dvakrát týdně.

Když nás bude vybraný pohyb navíc bavit, pak ho jistě budeme vyhledávat a výsledky pravidelného cvičení na sebe nenechají dlouho čekat. Odměnou za námahu bude štíhlé a pružné tělo bez celulitidy.

Reklama

Související články

Boj s celulitidou nikdy nekončí

Krémy na celulitidu se dobře prodávají, ale očekávat od nich, že vám tuto poruchu nějak radikálně zlepší, je naivní. Celulitida totiž není poruchou...

Celulitida hrozí také mužům

Dříve se tvrdilo, že celulitidou trpí pouze ženy starší a obézní. To však již dávno neplatí. Takzvaná pomerančová kůže se stala problémem i dívek velmi...

Výběr článků

Načítám