Hlavní obsah

Celulitida si nevybírá, trápí štíhlé, silnější a dokonce i muže

Novinky, Dana Sokolová

Kult dokonalého těla nás ženy občas dohání k šílenství. Chceme být štíhlé, krásné a neodolatelné, přesně tak, jak na nás působí vyretušované krásky z předních stránek časopisů. Bohudík alespoň jeden problém máme i s těmito kráskami společný. Celulitidu. Pomerančová kůže si totiž nevybírá. Trápí 90 % žen a tedy nejen ženy kypřejších tvarů, ale dokonce i velmi štíhlé modelky po vzoru Twiggy.

Článek

Na celulitidu totiž působí celá řada faktorů, ať už se jedná o špatný životní styl, nedostatek pohybu, kouření, nadměrný stres či hormonální nerovnováhu. A tomu se nevyhnou ani velmi štíhlé ženy, ba co víc, v poslední době ani muži.

Jak tedy bojovat s hrbolky na kůži, které vznikají hromaděním tukových buněk v podkoží stehen, zadečku, břicha či paží?

Podle odborníků lze očekávat úspěch až po několika týdnech, kdy si pročistíme tělo, dopřejeme dostatek pohybu, spánku, upravíme jídelníček a užijeme si pořádnou relaxaci či masáž pomocí speciálních přístrojů. Téměř samozřejmostí je používání speciálních kosmetických přípravků a dnes i speciálních přístrojů.

1. Očista organismu

Po celou zimu se v našem těle hromadila celá řada toxinů a je velmi důležité, se jich zbavit. V první řadě pomáhá dostatečný přísun tekutin a to pokud možno v podobě čisté neperlivé vody a zeleného či bylinného čaje. Pak také úprava jídelníčku, ve kterém by mělo být minimum éček a dalších konzervantů a naopak hodně vitamínu C, který zpevňuje stěny malých cévek. Samozřejmě v lékárně je k sehnání celá řada detoxikačních kúr, ovšem s nimi by lidé měli zacházet opatrně a pokud si nejsou zcela jisti, pak by přípravek měli zkonzultovat s lékařem.

2. Cvičení

Pohyb hraje v boji s celulitidou tu nejdůležitější roli. Pravidelné cvičení totiž posiluje svaly a pojivové tkáně problematických partií. Zlepšuje také krevní a lymfatický oběh, metabolismus, pomáhá odbourávat tuky a spotřebovávat nadbytečnou energii.

Odborníci pak doporučují sporty jako plavání, rychlou chůzi, cyklistiku či bruslení na in-linech. Podle nich také pomáhají naprosto jednoduché cviky jako jsou dřepy, zakopávání či výpady.

Naopak zapomenout byste měli na aerobic, tenis, squash či další sporty, při kterých se tělo masivně otřásá.

3. Péče o pokožku

Přestože speciální přípravky proti celulitidě neumí zázraky, jejich pravidelné používání má na pokožku rozhodně pozitivní vliv. Jen by ženy měly být trpělivé a příliš neposlouchat sliby prodejců. Zatím totiž neexistuje jediný přípravek, který by byl skutečně účinný do týdne. Většinou je zapotřebí dlouhodobá péče kombinovaná s masáží pokožky a to nejlépe dvakrát denně. Na stehnech je dobré postupovat odspoda nahoru a na břiše naopak.

Dobré je začít hned ráno ve sprše, střídáním teplé a studené vody, případně pokožku masírovat žínkou (ideálně lutfou).

4. Procedury pomocí speciálních přípravků

Lymfodrenáž - lze provádět buď ručně a nebo pomocí přístrojů. Mnohem účinnější je však ta ruční, prováděná odborníkem, jež dokáže výrazně zrychlit metabolismus a detoxikaci organismu.

Mezoterapie - metoda, při které se pomocí mikroinjekcí do střední vrstvy kůže (asi do hloubky 4 mm) aplikují speciální léčebné roztoky s vysokým obsahem vitamínů, aminokyselin a koenzymů. Tyto látky mají zásadní význam pro regeneraci a vyhlazení kůže.

Endermologie - vakuová masáž pomocí speciálních přístrojů, při které dochází k povrchové i velmi hluboké masáži tkání, díky čemuž se povzbudí lymfatický i cévní systém a dochází k výraznému zlepšení pokožky a také k úbytku hmoty.

Suchá sauna - Speciální komora, která působí jako výborný prostředek na zhubnutí, posílení svalstva, povzbuzení lymfatického systému a detoxikaci organismu. Žena si lehne na speciální vibrující lůžko a její tělo (kromě hlavy) je přikryto speciálním krytem. Do prostoru je vháněný teplý vzduch o 70 °C a lůžko vibruje.

Rolletic aneb masáž pomocí válečků -  tato metoda vychází z akupresury - tedy stlačování bodů. Masáž válečky zlepšuje prokrvení pokožky a její metabolismus, díky čemuž se rychleji odplavují nadbytečné tuky a celkově se zpevňuje postava.

Radiofrekvence - terapie pomocí speciálního přístroje, který dokáže pomocí radiofrekvenčních vln prohřát kolagenové a tukové tkáně. K výraznému zlepšení dochází již po první terapii, ovšem lékaři doporučují ještě i tuto metodu kombinovat s pohybem. Pak jsou výsledky mnohem výraznější.

Kyslíková a světelná terapie - funguje na podobném principu jako suchá sauna, ovšem místo teplého vzduchu je vháněn do komory kyslík a barevné světlo. Obojí pak významně působí na metabolismus a detoxikaci organismu.

Příště se zaměříme na speciální cvičební program proti celulitidě.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám