Hlavní obsah

Častá konzumace potravin ze sóji snižuje u mužů plodnost

Novinky, das

Sója poškozuje spermie, tak zní verdikt španělských vědců. Přestože sóju mnozí odborníci na výživu doporučují jako zdravou náhradu masa a mléčných výrobků, odborníci na plodnost před její konzumací varují. Přírodní chemické látky obsažené v sóji používané k výrobě vegetariánských a veganských produktů, jako je tofu, prý při častém užívání velmi významně poškozují spermie.

Foto: Profimedia.cz

Tofu je oblíbené pro svůj vysoký obsah rostlinných bílkovin.

Článek

Podle španělských vědců problém spočívá v tzv. fytoestrogenech, které napodobují ženské hormony. Právě tyto přírodní látky mohou za snížení rychlosti spermií a pak také zvyšují počet spermií, které obsahují nedostatečný počet chromozomů.

Vědci původně zjišťovali, jaký dopad na plodnost mužů má dlouhodobé působení chemických látek označovaných jako tzv. endokrinní disruptory, kam spadá například bisfenol A užívaný při výrobě plastových obalů. Když ale vyhodnocovali svůj dvouletý výzkum, zjistili, že plodnost mužů mnohem více ohrožuje sója než tyto chemické látky.

„Přestože se jednalo o relativně malou vědeckou studii, při které bylo sledováno pouze 25 mužů, nelze výsledky studie podceňovat. Omezení sóji ve stravě by tak mohlo pomoci mužům podstupujícím léčbu plodnosti zvýšit jejich šance na úspěch,” řekl pro Daily Mail autor studie Dr. Francisco Dominguez z University of Valencia.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám