Hlavní obsah

Bývalá americká hokejistka onemocněla rakovinou plic, v jejím domě byl radon

Novinky, das

Třiatřicetiletá Rachael Drazan Malmbergová patřila mezi nejúspěšnější americké hokejistky. Po ukončení kariéry dále sportovala a hleděla na zdravý životní styl. O to větší šok pro ni byl, když jako celoživotní nekuřačka onemocněla rakovinou plic 4. stupně. Až později zjistila, že původcem jejího onemocnění byl radon, který se ve vysokých hodnotách objevil v obou domech, kde od dětství žila.

Foto: Because I Can

Rachael Drazan Malmbergová se svou rodinou

Článek

Před třemi lety začala Rachael trápit bolest zad a žeber. Jelikož nepřestávala, zašla k lékaři na vyšetření. Magnetická rezonance odhalila něco zcela nečekaného – rakovinu plic ve čtvrtém stadiu, kdy se již nádory šířily skrz hrudní kost do lymfatických uzlin a mozku.

Když se oklepala z prvotního šoku, začala pátrat po příčinách onemocnění. Jako nekuřačce jí bylo jasné, že za jejím onemocněním musí stát něco jiného než cigaretový kouř. Což se jí i velmi brzy potvrdilo.

Na internetu si přečetla, že nejčastější příčinou rakoviny plic u nekuřáků bývá radioaktivní radon – bezbarvý plyn, který se vyskytuje v některých domech. Nechala si proto změřit hladiny radonu v domě, kde žila, a posléze i v domě, kde jako malá vyrůstala.

V domě v Minnesotě, kde žila se svou rodinou, odborníci naměřili hladinu radonu 690 Bq/m3. V domě, kde vyrůstala, dokonce 790 Bq/m3. Přičemž bezpečnostní limit je 400 Bq/m3, v ČR u nových domů dokonce jen 200 Bq/m3. 

Sami odborníci odhadují, že jen v USA tento limit překračuje každý třetí dům. Mnozí lidé tak nemají tušení, v jak nebezpečném prostředí žijí.

Podle odborníků ze serveru Fox News jsou lidé, kteří tráví delší čas v prostředí s vysokým obsahem radonu, vystaveni mnohem větší radiaci, než je povoleno na okraji jaderných elektráren a místech úložiště odpadu.

Přičemž plicní tkáň je na radiaci vyzařovanou radonem obzvlášť citlivá, po dlouhodobém působení tak může dojít k poškození DNA a vzniku rakoviny.

Radon přitom může být všude kolem nás. Do budov se nejčastěji dostává ze země, kde mohou být jeho vysoké koncentrace. Děje se tak u vytápěných budov, kde u podlah sklepa a přízemí vzniká mírný podtlak a radon je „nasáván” z podloží různými prasklinami a netěsnostmi. Jen v menší míře se radon do bytu dostává ze stavebního materiálu a podzemní vody přiváděné do budovy.

Hladinu radonu lze v domácnosti snížit jednak větráním, ale i odtlakováním půdy kolem základů domu a vytvořením odvětrávacího drenážního systému pod domem, případně vytvořením odvětrávané vzduchové mezery pod izolací domu.

Léčba Rachael nebyla jednoduchá

Rachael musela podstoupit hned několik operací. Jednak plic, kdy jí zůstala funkční jen část jedné plíce, poté jí bylo operativně odstraněno 22 lymfatických uzlin, v roce 2017 absolvovala i operaci mozku.

Nyní je sice bez nádorů v těle, ale stále je léčena cílenou imunoterapií a lékaři jí neustále sledují jednu oblast mozku. Přesto se snaží žít zcela normální život se svou rodinou.

Zároveň se snaží o problematice radonu informovat veřejnost. Ve své lednové výzvě pak nabádá lidi, aby si změřili hladinu radonu ve svých domech a předešli tak zdravotním rizikům.

Reklama

Související témata:

Související články

Pětina lidí nemá v pořádku plíce

Více než pětina lidí nemá plíce v pořádku. Zjistili to v listopadu čeští pneumologové při letošním Světovém dnu chronické obstrukční plicní nemoci (CHOPN).

Výběr článků

Načítám