Hlavní obsah

Bylinky se nesmějí míchat s léky proti rakovině

Novinky, Korzo/Plus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Britští lékaři upozorňují, že užívání bylinných léků při léčbě rakoviny může být velmi nebezpečné. Třeba olej z tresčích jater jako alternativní lék může rušit účinky léků ředících krev, hormonálních léků nebo chemoterapie.

Foto: Vratislav Konečný

Ilustrační foto

Článek

"Každý pacient, který užívá rostlinná léčiva, by si měl být vědom toho, že je s tím spojeno riziko poškození zdraví. Toto nebezpečí může souviset přímo s léčivem samotným, ale také s dalšími léky, které jsou užívány současně," varuje lékařka Ursula Wernekeová z Homerton Hospital v Londýně.

U více než poloviny zkoumaných pacientů léčících se na rakovinu bylo zjištěno, že užívají různé rostlinné preparáty nebo doplňkové léky, popřípadě obojí. Přitom více než třetina těchto pacientů netušila, jaké množství a zda vůbec mohou přípravky používat.

"Mezi lidmi panuje představa, že bylinné léky nemohou tělu uškodit, protože jsou z rostlin a jsou přírodní. Ale to je omyl, jsou to drogy jako každé jiné léky a musejí být konzultovány s lékaři," zdůrazňuje Wernekeová.

Studie potvrdily, že například česnek a olej z tresčích jater mohou zvyšovat účinek léčiv ředících krev, Echinacea ovlivňující imunitní systém může naopak zeslabovat účinky léků působících proti leukémii a lymfómii.

Každý pacient by měl s lékařem opravdu pozorně konzultovat každý bylinný čaj a preparát, který užívá současně. Rostlinné preparáty bývají mnohdy jen málo účinné a mohou oslabovat skutečně účinné léky.

Reklama

Související témata:

Související články

Šalvějový olej může zlepšovat paměť

Věční zapomnětlivci by měli užívat šalvějový olej. Vyplývá to z výsledků bádání britských vědců, kteří objevili, že extrakt z této léčivé byliny posiluje...

Léčbu usnadní čaje

Bylinky lidé znali a používali od pradávna. V posledních letech se používají stále více k léčbě mnoha nemocí. Světová zdravotnická organizace odhaduje,...

Výběr článků

Načítám