Hlavní obsah

Brusinky jsou dobré na zuby i močový měchýř

WASHINGTON

Brusinky mohou nejen odvrátit infekci močového ústrojí, ale jsou také účinné v prevenci zubního kazu. Uvádí se to ve studii, která vyjde v lednovém čísle odborného časopisu Caries Research.

Článek

Studie tak poskytla útěchu Američanům, kteří se možná u večeře na Den díkůvzdání trochu přejedí. Brusinková omáčka k hostině patří stejně jako krůta.

Vědci zjistili, že brusinky svařené do želatiny, která je základem slavnostního pokrmu, zabraňují bakteriím usazovat se nejen v močovém měchýři, ale i mezi zbytky potravy na povrchu zubů. Chrání je tak nejen před zkažením, ale i před zubním kamenem.

Biolog Hyun Koo z Rochesterské univerzity řekl, že zbývá z brusinek oddělit látku, která má ochranný účinek a jež pak bude přidávána do zubních past a ústních vod.

Šťáva má ale hodně cukru

Upozornil všechny, kdo by se chtěli začít oddávat brusinkovým orgiím, aby si uvědomili, že brusinkové nápoje i marmelády obsahují velké množství cukru, takže jejich nepřiměřená konzumace může být pro zuby velmi škodlivá. Navíc brusinky obsahují přírodní kyselinu, která může ohrozit minerály v zubech. "Zatím je dost negativních faktorů, kvůli nimž nemůžeme říci: oddejte se brusinkové šťávě," řekl Koo.

Výzkum, který dokazuje příznivý účinek brusinek na zuby, spočíval v sedmiměsíčním experimentu. Vědci použili umělý materiál s vlastnostmi zubní skloviny, který potáhli brusinkovou šťávou. Pak ho vystavili bakteriím a enzymům, jež způsobují kaz nebo zubní kámen. Šťáva umělou zubní sklovinu ochránila z 80 procent. V příštím výzkumu se odborníci pokusí extrahovat z brusinek příznivě působící látky a teprve potom začnou klinické zkoušky na lidech.

Výzkum sponzoruje americký národní zdravotní ústav, neboť zubní kámen je po rýmě druhý nejčastější neduh Američanů.

Reklama

Související články

Brusinky dokáží zabojovat proti oparům

Podle odborníků jsou brusinky nejen vitamínovou bombou, ale také účinným lékem proti herpes viru typu 2, který je jedním z nejčastějších virů v lidském těle...

Výběr článků

Načítám