Hlavní obsah

Brusinky dokáží zabojovat proti oparům

Novinky, Korzo/P

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TAIPEI

Podle odborníků jsou brusinky nejen vitamínovou bombou, ale také účinným lékem proti herpes viru typu 2, který je jedním z nejčastějších virů v lidském těle a způsobuje opary. Rostlina brusinky totiž obsahuje látky omezující šíření a rozvoj viru v lidském těle.

Foto: Kateřina Štruncová

Při oslavě nesmí chybět zelená barva a trojlístky

Článek

Na Kaohsiung Medical University na Tchaj-wanu sledovali odborníci druh brusnice brusinky, který je mezi odborníky znám pod latinským názvem Vaccinium vitis-idaea. Asijští experti izolovali z této rostliny látku nazvanou proanthocyanidin A-1.

Přestože tato látka není schopna snižovat přímo infekční potenciál viru, je schopná omezovat následky infekce. Omezuje usazení viru a průnik do tkání a dokáže dokonce zrušit poslední stádium nemoci.

"Tato látka dokáže výrazně potlačit infekci způsobenou herpes virem 2 bez vedlejších toxických následků. Prokázali jsme to laboratorně," potvrdil Chun-Ching Lin, vedoucí týmu odborníků.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám