Hlavní obsah

Broskve patří nejen na letní slavnostní stůl

Právo, Eva Müllerová

Zakousne-li se člověk do šťavnaté broskve, podle kulinářské magie si prodlouží život. V Číně se dokonce z pecek vyřezávaly zámečky, jež nosily děti na krku jako ochranu před smrtí.

Foto: Profimedia.cz

Do Ameriky se broskve dostaly s vystěhovalci z Evropy v 17. století. Velmi se jim daří hlavně v Kalifornii a Texasu.

Článek

A jako už mnohokrát také v případě broskví potvrdili moudrost našich předků i dnešní vědci. Stačí jen vyjmenovat nutriční látky, jež toto šťavnaté ovoce obsahuje. Například vitamíny řady B, které posilují imunitní systém, či vlákninu podporující správné fungování trávicího ústrojí. V broskvích není téměř žádný tuk ani sodík, takže si dobře rozumějí rovněž s naším krevním oběhem.

Podle odborníků zlatavé ovoce působí povzbudivě nejen na tělo, ale i na mozek. Skrývá se v něm totiž velké množství vitamínu niacinu, který má uklidňující účinky a zlepšuje náladu.

Šťavnaté plody i na pláž

Kromě pozitivního vlivu na lidské zdraví nabízejí vyzrálé broskve také řadu látek umocňujících tělesný půvab. Proto se využívají hojně v kosmetice. Za všechny třeba karoten, který při opalování napomáhá k odfiltrování ultrafialového záření. Navíc masku z rozmačkané dužniny broskví, jež dodává pleti svěží vzhled, používaly už antické krasavice.

A přidáme-li k tomu fakt, že jde o ovoce s nízkou energetickou hodnotou, takže je ideální i pro redukční diety, o jeho blahodárném vlivu na půvab a krásu už jistě nikdo nepochybuje.

Kulinářská rozmanitost

Velkou výhodou broskví je jejich kulinářská variabilita. Dá se z nich totiž připravit celé menu – od slaného předkrmu až po sladký dezert. Broskve se většinou před tepelnou úpravou loupají a to může být problém. Jak je nejsnáze zbavit slupky, poradil Martin Havel, šéfkuchař hotelu Park Holiday v Praze-Benicích.

„Zralé broskve se krátce vloží do horké vody a pak stáhnou nožem. S tvrdšími plody a nektarinkami si lépe poradí škrabka na brambory. Když se pak s nimi hned nepracuje, vyplatí se potřít dužninu citrónem, aby si uchovala svěží barvu.“

Dvě otázky pro Martina Havla, šéfkuchaře hotelu Park Holiday v Praze-Benicích
Sladký dezert s broskvemi nikoho nepřekvapí, ale co slaná kuchyně? Nejběžnější kombinací bývá kuřecí steak s plátkem šťavnatého plodu, gratinovaný se sýrem a šunkou. Kuchař s fantazií ale dokáže čerstvé i kompotované broskve chutně spojit s čímkoliv – od zapékání s masem přes čatní až po delikátní variace s jehněčím v asijské kuchyni. Já bych je nedal dohromady snad jen s kaprem a podobnými rybami.
K létu patří nejen broskve, ale také grilování... Broskve se dají tepelně upravit i takto, ovšem nejlépe ve slupce. Pokud se plody oloupou, měly by být na grilu jen krátce, aby se nerozpadly. Nejlepší jsou grilované broskve přírodní, nemarinované. Tohle ovoce je totiž chuťově velmi specifické, což se grilováním jen umocní.

Hýčkají naše zdraví

Broskve jsou přímo nabity vitamíny a minerály. Jde hlavně o vitamín C, provitamín A, B3 a kyselinu listovou, z minerálů dominují draslík, vápník, selen. Šťavnaté ovoce také chrání před volnými radikály a vysokým obsahem vlákniny příznivě působí i na střevní peristaltiku.

Další výhoda spočívá v nízkém přísunu energie, proto si je mohou dopřát také diabetici – ovšem v rámci povoleného množství sacharidů. Zralé sladké broskve vyhovují rovněž šetřícím dietám. Po chirurgických výkonech a při chorobách žlučníku je ale vhodné odstranit slupku.

Energetická hodnota ukrytá ve 100 g: 219 kJ, 12,5 g sacharidů, 0,2 g tuku.

Co možná nevíte

Číňané pěstovali broskvoně už před 4 000 lety. Dnes existuje na dva tisíce odrůd. Ročně se ve světě sklidí kolem 3 miliónů tun plodů.

Konzumuje-li se broskev se slupkou, už pouhých 100 g pokryje 75 procent doporučené denní dávky vitamínu C. To se ale týká jen čerstvých broskví. Konzervací jej totiž ztratí přes 80 procent.

Energetická hodnota broskví je velmi nízká. Sušené plody ale mají šestkrát více kalorií než čerstvé.

Spojení masa a broskví je nejen chutné a příjemné na pohled, ale příznivě ovlivňuje trávení.

Věhlasné dezerty:

- Alexandra – kompotované broskve na vanilkové zmrzlině s malinovou šťávou.

- Bernardovy – broskve pod vinnou pěnou, naplněné jahodami máčenými v maraskinu.

- Moskevské – vařené broskve na mandlových pusinkách pod mandlovým krémem.

- Pražské – broskve plněné rýží s vanilkou upečené v lístkovém těstě.

Přidáme-li k tomu tvrzení kulinářské magie, že broskvový koláč prohloubí schopnost dávat a přijímat lásku, je to jen další důvod, proč bychom sametově ojíněné plody měli mít na stole každý den.

Na slavnostní letní stůl

Reklama

Související témata:

Související články

Zdravé jídlo nemusí být vždy drahé

Většina lidí žije v přesvědčení, že zdravé jídlo je sice fajn, ale vzhledem k ceně si ho nemohou dovolit. Podle odborníků se dá ale i za malé peníze najíst...

Výběr článků

Načítám