Hlavní obsah

Běhání na pláži může ohrozit zdraví

Novinky, Famous

Letní dovolená u moře přímo vybízí ke sportování na písčité pláži. Jenže podle odborníků může být taková pohybová aktivita poměrně nebezpečná pro naši kostru a svaly. Ačkoli považujeme měkké, pískem vystlané pláže za ideální místo pro fyzický relax, běhání na takovém povrchu nás může stát zdraví.

Článek

"Pokud běháte na nerovném, nepevném povrchu jako je písek, síla která prochází nohou, koleny a kyčlemi se velmi rychle mění a může způsobit vážná poškození těchto částí. Tlak a otřesy se roznášejí do různých částí těla," varoval profesor Michael Ciccotti z nemocnice Univerzity Thomase Jeffersona ve Philadelphii.

Z dovolené u moře se nemusí náruživý běžec vrátit plný sil, ale s vážným pohmožděním kloubů, výronem v kotníku či koleni, nebo zánětem šlach. Velmi často dojde k zánětům, nebo dokonce natržení šlach a kloubních spojů v koleni, kotníku. Na písčitých plážích bývají velmi časté rovněž fraktury kostí.

"Musíme každému doporučit speciální obuv určenou pro běhání na měkkém povrchu. Většinu postižených ale tvoří turisté, kteří přijíždějí k moři nedostatečně vybaveni. Pokud neběháte pravidelně, na pláži to raději vůbec nezkoušejte. Nejhorší jsou sváteční sportovci, kteří se před běháním nedostatečně prohřejí a protáhnou," varoval Ciccotti.

Reklama

Související články

Bikiny stále vedou

Bikiny oslaví letos v létě 60 let od okamžiku, kdy poprvé zakryly nejchoulostivější místa ženského těla. A přesto vypadají v aktuálních módních obměnách stále...

Nepřivezte si domů z dovolené žloutenku

Tvrzení, že žloutenka je nemoc špinavých rukou, už dnes tak úplně neplatí. Nebezpečí číhá na každém kroku a žloutenka A i B se týká každého z nás.

Výběr článků

Načítám