Hlavní obsah

Barva očí může prozradit sklony k alkoholismu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vědci z Ameriky přišli s převratným objevem, co se týče jedné z nejnebezpečnějších drog na světě - alkoholu. Podle nich může riziko propadnutí závislosti mnohonásobně zvýšit barva očí. A podle všeho za to mohou geny.

Foto: Profimedia.cz

Lidé s modrýma očima mají podle amerických vědců větší sklony k alkoholismu.

Článek

Vědci z Vermontu tvrdí, že modroocí lidé jsou v lidské populaci nejen vzácnější, ale také se častěji stávají závislými na alkoholu. Jejich geny kódující méně obvyklou barvu očí totiž sousedí zřejmě s těmi, které činí člověka náchylnějším k závislosti na etanolu.

Profesor genetiky a molekulární biologie Dawei Li podrobil analýze deset tisíc Američanů, polovina měla kořeny v Africe, polovina v Evropě. Mezi nimi bylo více než dvanáct set alkoholiků, modroocí lidé přitom propadli alkoholu častěji než hnědoocí. Počítáno v poměru k zastoupení obou barev očí v populaci.

„Nikdo zatím nevíme, proč tomu tak je, nicméně existuje velmi zajímavá možnost, že barva očí může být rizikovým faktorem pro rozvoj závislosti na alkoholu,“ uvedl doktor Arvis Sulovari, který studii vypracoval pod Liho vedením.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám