Hlavní obsah

Až třetina Čechů nechodí na preventivní prohlídky k zubaři

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidé přestávají chodit k zubaři z preventivních důvodů. Až jedna třetina Čechů k němu jde, až když má zubní kaz, což je často pozdě. Preventivně by měl k zubaři chodit každý jednou za půl roku, to ale dodržuje pouze devět z deseti Čechů.

Foto: Petr Horník, Právo

Ošetření laserovou zubní vrtačkou.

Článek

„V globálu se Češi o zuby starat neumějí. Největší rezervy mají s chozením na preventivní prohlídky. Na ty by přitom měl každý člověk chodit dvakrát ročně. Velké problémy se zuby mají i děti. Některým je kvůli kazům nutné mléčné zuby vytáhnout, což s sebou nese riziko, že jim druhé zuby narostou křivě,“ upozornil Petr Jelínek, stomatolog Kliniky GHC Praha.

První návštěva stomatologa by měla proběhnout už v prvním roce života. Je důležité, aby rodiče brali dítě ke stomatologovi od útlého věku, aby si dítě zvyklo na prostředí zubní ordinace. V mnoha případech se dítě dostane do ordinace, až když má nějaký bolestivý problém. Potom si může nést trauma z ošetření po zbytek života.

„Pravidelně si sice zuby čistí až 95 procent Čechů, jen 20 procent z nich to ale dělá správně. Nedílnou součástí péče o chrup je pravidelné čištění pomocí mezizubních kartáčků, bez kterých nelze vyčistit mezizubní prostor,“ vysvětlil Petr Jelínek.

Experimenty s bělícími pastami se nemusí vyplatit

„Bělicí pasty obecně obsahují abrazivní částice, které mohou poškozovat sklovinu. Bělení zubů by se mělo provádět pouze pod dohledem profesionálů,“ zdůraznil Petr Jelínek.

Způsobů, jak dosáhnout zářivého úsměvu, je hned několik. Vhodnou metodu bělení zubů lze zvolit až po důkladné zubní prohlídce a celkové diagnóze.

„Bělit se můžou jen zuby, na nichž není kaz či jiný defekt. Je potřeba počítat s tím, že se vybělí jen vlastní zuby. Tam, kde je výplň nebo korunka, zůstane barva nezměněna,“ upozorňuje Petr Jelínek a dodává: "Díky novým metodám však mohou mít po uzdravení chrupu zářivější úsměv všichni."

Reklama

Související témata:

Související články

Riziko zubních kazů lze zjistit s předstihem

Jednoduchý test dokáže s předstihem zjistit, jestli nám hrozí zvýšené riziko zubních kazů. Velký význam má zejména u malých dětí. U nich se totiž teprve...

Výběr článků

Načítám