Hlavní obsah

Až jedna pětina populace trpí atopickým ekzémem

PRAHA

Atopický ekzém je vrozené chronické kožní onemocnění, které v současné době postihuje zhruba 15 až 20 procent populace. Pacientů přibývá, před deseti roky jich byla přibližně polovina. Podle některých studií se však v současné době růst počtu pacientů již zastavil.

Článek

Postiženým se na různých částech těla a někdy i na celém těle tvoří na kůži pupínky, puchýřky i šupinky. Kůže se postupně mění, hrubne a praská. Ekzém svědí a tím, že se pacient snaží svědění zmírnit škrábáním, se kožní projevy ještě zhoršují. Je to onemocnění, které výrazně zhoršuje kvalitu života a v tomto ohledu je srovnatelné s lupenkou.

U části pacientů atopický ekzém po deseti či 20 letech spontánně odezní. Neznamená to však, že se tělo zbavilo vrozené vlohy, ale ustoupí kožní příznaky. Ekzém se může převtělit v jinou alergii, například sennou rýmu nebo astma.

Ekzém se musí hodně mazat

Atopická dermatitida je vyvolána genetickými předpoklady a na jejím rozvoji se mohou také podílet například bakterie zlatého stafylokoka, kožní infekce, alergeny, které jsou obsaženy v potravě či v prachu. Kůži vadí i kouření.

Kožní projevy zhoršuje i jakékoli nespecifické dráždění, třeba vlastním potem. Vadí i trvalé dráždění hrubší látkou a stres.

Léčba atopické dermatitidy je založena na promazávání kůže, protože nemocní mají vrozenou poruchu kožní bariéry, přesněji mají chybné složení jejích tukových vrstev. To se nahrazuje promazáváním.

Další tipy, jak léčit atopický ekzém a zbavit se svědění kůže na těle můžete vidět ve videu na Stream.cz

Kortikosteroidy se používají už mnoho desetiletí

U těžších stavů je třeba, aby na konkrétní projevy ekzému byly použity účinné protizánětlivé léky. Již mnoho desetiletí se používají kortikosteroidy, což jsou masti založené na bázi hormonů, které však mají nežádoucí účinky a používají se jen na překonání akutního stavu. Proto byly vyvinuty léky, které působí obdobně jako kortikosteroidy, ale nemají nežádoucí účinky. Tyto nové léky modifikují imunitní odpověď organismu.

Poslední práce uveřejněné koncem roku 2006 v renomovaných časopisech naznačují, že u pacientů trpících atopickým ekzémem se méně často objevuje rakovina. Tuto souvislost bude třeba ještě ověřit.

Reklama

Související témata:

Související články

Konopný olej pomáhá i na akné

Nadšené dopisy plné emocí. To bývají časté reakce lidí, kterým kosmetika s konopným olejem pomohla zmírnit nebo odstranit třeba akné. Případně jim hodně...

Lupénkou trpí každý padesátý Čech

V České republice trpí psoriázou neboli lupénkou 200 000 lidí. Onemocnění se projevuje v mnoha různých formách. Tři čtvrtiny pacientů má mírnější formu...

Výběr článků

Načítám