Hlavní obsah

Až 42 procent knih o výživě je obsahově nekvalitních

Novinky, DaS

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Odborníci z Fóra zdravé výživy (FZV) recenzovali celkem 42 knih o výživě, které jsou k dispozici na našem trhu. Více než 42 procent hodnocených knih u odborníků z odborného hlediska neprošlo, 38 procent knih bylo posouzeno jako obsahově kvalitních a k 19 procentům knih měli odborníci větší či menší připomínky.

Článek

Knih o výživě najdeme na našem trhu nepřeberné množství. Pro normálního člověka je opravdu velmi složité se v nich orientovat a to zejména i proto, že si autoři knih v mnohém odporují. Jelikož se každým rokem víc a víc lidí obracelo na odborníky s dotazy na jejich názor na konkrétní knihu a v silách jednoho člověka nebylo možné zmapovat všechny knihy na trhu, vznikl projekt "Dá se věřit knihám o výživě."

Tento projekt se zaměřuje na recenze literatury zaměřené na zdravou životosprávu a hubnutí. Lékaři, odborníci na oblast výživy a nutriční terapeutky z Fóra zdravé výživy zhodnotili věcnou správnost informací a na základě zpracovaných závěrů vytvořili navigaci pro čtenáře knih, aby je ušetřili zklamání a zbytečných výdajů.

"V létě jsme v obchodě Kanzelsberger jednoduše nakoupili knihy na téma zdravé výživy a hubnutí, jednotlivé knihy jsme přečetli, provedli stručný výtah informací a vyznačili případné rozpory se současnými vědecky podloženými názory", uvedl prof. Ing. Rudolf Poledne, CSc., předseda FZV, který projekt vedl. "Všímali jsme si, komu jsou knihy určené, zda obsahují závažné chyby a sledovali jsme také, jestli si názory prezentované v dané knize vzájemně neprotiřečí. Na základě výsledných recenzí jsme knihy ohodnotili jako "důvěryhodné" či takové, které bychom čtenáři nedoporučili," dodal Poledne.

Výsledky odborných recenzí

16 knih z 42 nakoupených je vhodných k přečtení (tzn. necelých 40 %). Pozitivní je fakt, že při porovnání žebříčku "prodejnosti" hodnocených knih je v první šestnáctce 8 z těch, které odborníci doporučují.

S určitými výhradami lze tedy doporučit např. publikace autorů:
Stanislav Hrubý - Pravda o dietách - o redukčních zvláště)
Václava Kunová - Zdravá výživa, Zdravá výživa a hubnutí, Jak hubne Labužník?
Iva Málková s kolektivem - Hubneme s rozumem v praxi
Dája Mrázová - Rychlodiety
Richard Petrásek - Co dělat, abychom žili zdravě
kniha odborníků SPV - Výživa v 21. století
Leoš Středa - Univerzita hubnutí
Michael Hamm, Friendrich Bohlmann - Ideální dieta
Diane Ironsová - Tajemství diety
Miriam Stoppardová - Zdravé hubnutí
Marlise Szwillus -Životospráva ženy po 40
Knihy, jejichž rady by odborníci rozhodně nedoporučili následovat, se řídí příliš alternativním názorem.
Z tohoto důvodu nelze doporučit například dietu dle krevních skupin - Hubneme podle krevních skupin - Natalia Bogdanova;  vysokobílkovinný dietní režim dle dr. Atkinse - Nová revoluční dieta doktora Atkinse - Robert C. Atkins; knížku podporující dělenou stravu - Dělená strava - praktická příručka - Gilly Loveová, Patrizia Diemlingová. Tyto alternativní směry nejsou vhodné pro správnou výživu, natož pro léčebnou dietu.
Knihy obsahující chyby a ukazující na neznalost autorů
Např. knihy autorů: Petr Fořt - Moderní výživa v praxi, Žena není muž - ani u prostřeného stolu, Stop dětské obezitě, Tak co mám jíst; Ivan Mach -Malá fitness kuchařka); Vít Chaloupka - Jak (ne)nakrmit otesánka, Tělo jako důkaz v novém tisíciletí; Gillian McKeithová - Jste to, co jíte.

Při výběru knih je třeba dát pozor zejména na titulky typu "zázračné diety", "rychlé uzdravení" a jiné zaručené reklamní slogany. Je třeba vyvarovat se autorů často měnících své názory a těch, kteří jsou v rozporu se všemi oficiálními autoritami. Podezřelá by měla být také příliš omezující doporučení.

Naopak vhodné jsou knihy rozebírající problém v širších souvislostech, které se snaží osvětlit čtenářům jisté jevy z hlediska moderních výzkumů a podle toho formulovat požadavky na správnou výživu. "Vždy by bylo vhodné konfrontovat knihy o dietě s názorem odborníků, kteří se danou problematikou dlouhodobě zabývají, studují ji a v ideálním případě provádějí v dané oblasti výzkum," uvedl doc. MUDr. Pavel Kohout, PhD., člen FZV.

Jednotlivé recenze knih, doporučení, další informace a materiály jsou k dispozici na  www.fzv.cz.

Reklama

Související témata:

Související články

Jíst do polosyta a pít do polopita

Chcete-li si udržet váhu, je důležité hlídat si porce konzumovaného jídla. Nejen strach má velké oči, ale také hlad. Pokud nejíte pravidelně a dlouho...

Tloustnutí: Jak odhalit skryté chyby

Hodně lidí překvapí, jak jednoduše se dá odhalit většina chyb, kvůli kterým tloustnou. Stačí, aby si týden poctivě zapisovali, co snědli, kdy a v jakém...

Častá chyba: nejíme pravidelně

Lidé netloustnou jen proto, že se přejídají, ale i proto, že si jídlo neumějí rovnoměrně rozvrhnout do celého dne. Bývá to jedna z nejčastějších chyb...

Výběr článků

Načítám