Hlavní obsah

Atopický ekzém lze často zaměnit s akném

Novinky, das

Lidská kůže nás chrání před nejrůznějšími negativními vlivy prostředí. Choroby kůže nás sice většinou neohrožují přímo na životě, ale jsou velmi nepříjemné. Mezi nejčastější onemocnění kůže patří atopický ekzém a akné. Málokdo ale ví, že v praxi odborníci často záměňují atopický ekzém za akné.

Článek

Atopický ekzém patří mezi nejvážnější dědičné onemocnění kůže, kterým trpí milióny lidí na celém světě. Nemoc se projevuje velmi citlivou, narudlou a zanícenou kůží, jenž doprovází silné svědění. Asi nejnepříjemnější je noční svědění zvláště u dětí, které díky urputnému svědění propláčí celé noci. Projevy ekzému lze na určitou dobu zahnat, ale stačí stres, slabá infekce či velká únava a vyrážka je zpět. Proto je třeba znát toto onemocnění a o svou kůži důsledně a preventivně pečovat. 

 „Bílá kniha Evropského dermatologického fóra udává, že atopickým ekzémem trpí 19% veškeré světové populace. Podstatou této choroby je špatná funkce kožní bariéry, která není dostatečně těsná a dovoluje vstoupit do kůže celé plejádě alergenů. Na kůži navazuje sliznice. Na ní se atopie projevuje podobným druhem zánětu, jako jsou chronické průduškové záněty, rýmy či astma. Tím vším dohromady trpí celá polovina lidstva na zeměkouli,“ vysvětluje nestor českých dermatologů profesor Pavel Barták z kliniky GHC Praha.

Akné se objevuje  v době puberty a způsobuje často velmi ošklivé jizvy na obličeji. Naštěstí lze akné poměrně úspěšně léčit. Mimořádně důležité je ale stanovení správné diagnózy. V praxi totiž často dochází k záměně atopického ekzému a akné, což může nemocného hodně poškodit. Lidé žijí v přesvědčení, že trpí těžkou formou akné, které se jim nedaří vyléčit, a přitom je souží atopický ekzém. Přestože jsou obě choroby vizuálně podobné, jedná se o naprosto odlišná onemocnění, která vyžadují také rozdílný způsob léčby. Proto je při jakýchkoliv opakovaných problémech s kůží nezbytná návštěva u zkušeného dermatologa.

Reklama

Související témata:

Související články

U dospívajících může stres zhoršit akné

Rozsáhlá studie odborníků z USA a Evropy potvrdila teorii, že stres může skutečně výrazně zhoršovat projevy akné u teenagerů. Podle lékařů se kožní projevy...

Výběr článků

Načítám