Hlavní obsah

Astma je nejčastější chronickou nemocí dětí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ke zvýšení povědomí veřejnosti o astmatu přispívá každoročně Světový den astmatu. Letos připadl na 1. května, ale v Česku byl vzhledem k svátku práce vyhlášen na pátek 4. května. V tento den bude na pražském náměstí Míru v provozu stan, v němž si zájemci budou moci nechat změřit plicní funkci a získají informace o astmatu.

Článek

Až čtvrtina dětí ve věku do pěti let zažije nějaké zhoršení dýchání s pískoty. Ne vždy sice jde o astma, ale mnohdy to jsou první příznaky tohoto onemocnění. Obdobné příznaky mohou být i známkou jiných nemocí, ale astma je nejpravděpodobnější. 

Pětina případů astmatu se projeví už v prvním roce života, další desetina astmatiků onemocní v předškolním věku. Většina pacientů dostane chorobu dříve, než dospěje, řekl odborník na dětské astma Petr Pohunek.

Astmatikům se pod vlivem podnětů především z vnějšího prostředí občas stáhnou průdušky, což jim znesnadňuje dýchání. Příčinou vzniku tohoto stavu je chronický imunologický zánět dýchacích cest. Vyvolávajícími faktory astmatu mohou být genetické dispozice, reakce na alergeny a znečištěné prostředí. Astmatikům škodí kouření, a to i pasivní. Přesto řada rodičů astmatických dětí kouří, zdůraznil Pohunek. 

Za 10 let vzrostl počet astmatiků o 170 procent

Důležité je astma diagnostikovat. Pokud není včas podchyceno a léčeno, může se rozvinout jeho závažnější a hůře léčitelná forma. Astma nelze definitivně vyléčit, ale při dobré léčbě u většiny pacientů nezhoršuje kvalitu života. Podle Vratislava Sedláka z plicní kliniky v Hradci Králové organismus až pěti procent astmatiků nereaguje na léčbu adekvátně. Mají každodenní obtíže, musejí omezovat fyzickou aktivitu a jsou často hospitalizováni. 

Ředitel České iniciativy pro astma František Salajka uvedl, že za deset let vzrostl v České republice počet evidovaných astmatiků o 170 procent na současných 146 000 pacientů. Zároveň se díky důsledné protizánětlivé léčbě o třetinu snížil počet hospitalizací astmatiků i jejich úmrtnost. Odborníci předpokládají, že astma má až 800 000 obyvatel ČR. Většina z nich pravděpodobně zatím nepociťuje silné obtíže. 

Pokud léčba astmatu nemá dobrou úroveň a nemoc se nedaří dostat pod kontrolu, náklady na léčbu se zvyšují. Náklady na péči o špatně léčeného astmatika jsou o 37 procent vyšší než náklady na nemocného, který je léčen správně, řekl plicní lékař Viktor Kašák. Kritizoval to, že výrobci v posledních letech v Česku nezvyšují ceny léků na astma, ale zdravotní pojišťovny snižují úhradu těch nejúspěšnějších a nejvíce předepisovaných léků. To znamená, že pacienti musejí platit vyšší doplatky.

Reklama

Související témata:

Související články

Solné jeskyně nahradí pobyt u moře

V České republice existují solné jeskyně, z mořské i kamenné soli, které jsou přímo stvořené k relaxaci. Pobyt na takovém místě je prospěšný nejen pro lidi...

Astmatici budou mít zjednodušenou léčbu

Lidé trpící astmatem budou moci využívat jednodušší léčbu. V současnosti se totiž mění způsob použití léku, kterým se již astma léčí. Lék budou moci pacienti...

Výběr článků

Načítám