Hlavní obsah

Astma bude ohrožovat stále více osob

Novinky, Korzo/P

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Odborníci, kteří se zabývají vlivem životního prostřední na lidské zdraví, předpověděli dětem z minoritních společností a sociálně slabších rodin, že v následujících letech budou náchylné k onemocnění astmatem.

Foto: Josef Zajíc

RAINBOW RUN v Dolní oblasti Vítkovice. Ostrava 23.5.2015

Článek

V budoucnosti se oteplí počasí, zvýší se množství alergenů a vlivem přízemního ozónu a sazí se vytvoří směs, která podle vědců ovlivní dýchací ústrojí mnoha osob do takové míry, že se astma stane epidemií.

Situace se bude zhoršovat

Jenom od roku 1980 do roku 1994 vzrostl v USA počet astmatiků v předškolním věku o sto šedesát procent. "To je studená sprcha pro skeptiky, kteří nedoceňují skutečný vliv změn klimatu a znečištěného životního prostředí na zdraví člověka," prohlásila Christine Rogersová z Harvard School of Public Health.

"Ovlivňuje to stromy, houby i půdní organismy," tvrdí doktor Paul Epstein z Lékařské fakulty na Harvardu.

Situace se podle odborníků v dalších letech bude ještě zhoršovat. S oteplováním planety se zkracují zimy a nastupuje dříve jaro, tím pádem se v ovzduší mnohem dříve objevují pyly. Podzim nastupuje později, a tak se prodlužuje období, kdy je v atmosféře vysoká koncentrace alergenů.

Reklama

Související témata:

Související články

Domácí úklid může způsobit astma

Každá žena potvrdí, že domácnost se jednou za čas prostě uklidit musí. Hospodyňky přitom zřejmě vůbec netuší, že si domácím úklidem mohou zadělat na velké...

Lék proti astmatu u kuřáků nezabírá

Dnes již není překvapivá skutečnost, že ve věkové skupině osob od 16 do 44 let najdeme 32 procent kuřáků. Zajímavé zjištění přináší studie vědců z Glasgowské...

Vrcholový sport zřejmě vyvolává astma

Nadsazené krédo lenochů, kteří tvrdí, že sportování vede k trvalé invaliditě, by mohlo mít reálné jádro. Naznačují to alespoň výzkumy švýcarských vědců, kteří...

Výběr článků

Načítám