Hlavní obsah

Antikoncepční pilulky fungují u obézních žen opožděně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Salem

U obézních žen je podle amerických vědců spolehlivost antikoncepčních pilulek nižší. Je to především díky biologickému mechanismu v těle obézní ženy, který způsobuje zpomalení účinků antikoncepce. Každý měsíc tak prý vzniká v těle ženy období, kdy je v podstatě nechráněná nebo nedostatečně chráněná před početím.

Foto: Profimedia.cz

Hormonální antikoncepce užívaná ústně se v těle žen s vážnou nadváhou vstřebává a pohybuje pomaleji.

Článek

Problém je v tom, že hormonální antikoncepce se při klinickém vývoji stejně jako všechna ostatní léčiva testuje na zdravých jedincích. Ve vzorku prvních pokusných osob je jen zřídkakdy někdo, kdo má BMI v hodnotě 130 procent své ideální váhy. Přitom právě hormonální antikoncepce užívaná ústně se v těle žen s vážnou nadváhou vstřebává a pohybuje pomaleji.

Vyšší hmotnost mění pohyb léčiv

„Nemáme ještě dostatek dat, abychom mohli přímo lékařům doporučit změnu v jejich klinické praxi při předepisování orální antikoncepce pacientkám s velkou nadváhou,“ uvedl autor studie docent Ganesh Cherala z Oregon State University. Jeho tým se teď snaží prokázat, případně vyvrátit první důkazy.

Tělesná hmotnost podle objevů docenta Cheraly mění tzv. farmakokinetiku, neboli pohyb léčiv v těle. A u žen se závažnější obezitou je právě pohyb hormonů zřejmě zpomalen. Přitom se nejedná o zanedbatelný problém, protože v západních zemích počet obézních neustále roste a zároveň je tam hormonální antikoncepce ve formě tablet jednou z nejčastějších metod ochrany před početím.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám