Hlavní obsah

Antikoncepční pilulka pro muže zabrání vnější ejakulaci

Právo, BBC, fer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Vědci z londýnské King's College identifikovali účinné látky, které by mohly působit jako nová mužská antikoncepce. Jde o látky obsažené v lécích již užívaných proti vysokému krevnímu tlaku a schizofrenii. Mají působit tak, že zabrání svalu v penisu vytlačit sperma vem z těla. Pilulky se teprve mají začít zkoušet na zvířatech a na lidech.

Článek

Léky zabrání tomu, aby podélný sval v chámovodu vytlačil sperma z penisu.

Předností takového druhu pánské antikoncepce by bylo, že by neovlivňovala hormonální činnost, a muži by se proto po krátké době plně vrátila plodnost. Muž by tak prožil orgasmus během kterého by nedošlo k ejakulaci. Vědci ale upozorňují, že pilulka zatím ejakulát pouze "přesměrovává" do močových cest, což by mohlo při výjimečné shodě okolností vést k nechtěnému otěhotnění.

Čestný tajemnik Britské společnosti pro plodnost Allan Pacey k tomu BBC řekl: "Pokud zkoušky prokáží účinnost této koncepce, přivítám ji. Je třeba najít něco, co by mohli brát i muži," řekl. Vyjádřil však obavy, aby se sperma nedostalo do penisu močí. Potom by mohlo hrozit neplánované těhotenství stejně.

O vývoji jiné antikoncepční piluky pro muže jsme vás informovali nedávno. [celá zpráva] Vědci ale uvažovali i o jiné cestě, která by byla založená na dočasném přerušení chámovodů. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám